1

Limba pamantului vorbita de artistii contemporani

“Art Forest” este un spatiu construit in geografia memoriei colective si individuale ca “muzeu imaginar”. Artistul se intalneste cu natura si cu privitorul chiar in opera de arta. Spectatorul paseste direct in lucrare ghidat de artist prin peisajul convertit simbolic si estetic. Cat timp ii ia unui copac sa creasca si sa se dezvolte, artistul inregistreaza schimbarile organice ale lucrarii sale participative. 

Padurea de mesteceni este scena pe care se amesteca creatia, cu natura si cu ecologia. Lucrarile cu corp de mesteceni, de pamant, ori de piatra populeaza „muzeul imaginar“ ideal. Imaginea peisajului devine unitate de masura pentru comunicare si pentru memorie. Ca element activ, ea construieste si populeaza granitele subconstientului ca forma de cartografiere a realitatii amintirilor, trasand „harti ale sufletului“ in toate directiile locului, timpului si spatiului. Distantele dintre genurile artistice sunt topite într-o uriasa instalatie artistica, vie si unica prin repetate interventii temporare.

Sau cum spune Dorel Gaina “un artist mângâie natura chiar si atunci când taie un copac. El stie ca l-a taiat din locul potrivit, ca acolo nu este o rana a pamântului, si ca taierea acelui copac a fost sa-l invite la tacla si la o lucrare împreuna”. Aceasta virtualitate ar fi fost si mai utopica, daca Maxim Dumitras, organizatorul acestor simpozione, nu ar fi creat magia locului si nu s-ar fi ingrijit ca artistii sa-si abandoneze grijile omenesti si multe altele care au pus realitatea acolo unde este.

2456
3

Scurt istoric

|ncepand cu 2008, in laboratorul estetic numit Dosul Garciului se petrec chimii artistico-umane. Pentru o perioada a anului aici se schimba regulile de trai ale lumii contemporane, asa cum s-au format ele de-a lungul trecerilor prin civilizatii. Supravietuirea, timpul, vremea (vezi ramurica de brad-barometru), hrana si comunicarea capata ele insele forme artistice. O societate creativa fara algoritmul banilor, tranzactioneaza idei si fapte, fiind lipsita de obisnuitele griji, de frici, de invidii, ori de orgolii. Revelatia ori contemplarea artei si naturii sunt intrerupte doar de rasul de dimineata, hazul de dupamasa si de umorul de seara.

Membrii neobisnuiti ai acestei familii atipice comunica intr-una dintre cele mai frumoase limbi ale pamantului. Ei vorbesc la propriu chiar limba pamantului, cunoscuta pentru calitatile ei artistice nemaipomenite si pentru mereu schimbatoarele cuvinte; o limba mereu proaspata, desi veche de la primele intalniri ale oamenilor cu fabuloasa natura. 

Unii specialisti i-au spus land art, altii au numit-o interventie artistica in natura, dar incercarile definitiilor inca mai continua. Asta pentru ca aceasta limba s-a dovedit prea complexa si mereu schimbatoare pentru a fi definita ori explicata prin conventiile cuvintelor.

Dincolo de caracterul ei de Arcadie moderna, “Art Forest 2009”, este o micro-societate artistica. Functionarea acesteia este asemenea unei familii integrate, in care nevoile artistice le inlocuiesc in totalitate pe cele materiale. 8
Mica familie a landartistilor

Familia landartistilor este o mica societate creativa in care influentele si schimburile de idei sunt parte din seva hranitoare a artei lor. 

|n 2008, la Art Forest s-au intalnit: Vasile Rata, Adela Bonat, Raluca Ungureanu , Ernest Budes, Monica Morariu, Emil Dumitras, Bianca Boeroiu, Gheorghe Marcu, Mihail Tudor, Maxim Dumitras, Leonard Rachita, Nicolae Fleissig din Franta si Ehab Ellat din Egipt. Iar in 2009 aceasta familie a fost compusa din Ciprian Ariciu, Emil Cassian Dumitras, Nicolae Fleissig, Dorel Gaina, Andor Kömives, Iosif {tefan Tasi – Tajo, Napoleon Tiron Cristian Tîrnovan, Vlad Petri si Neli German. 

Dincolo de aceste intalniri la invitatia lui Maxim Dumitras, la Dosul Garciului a inceput formarea unei colonii de arta. Artisti invitati de-a lungul editiilor au inceput sa-si construiasca case ce se vor constitui într-un viitor sat de creatie.

7

Arta si produsul verde

Land art este una dintre formele artistice contemporane ce regaseste in mijloacele  de exprimare, formele stilistice si mesaj, chiar originile creatiei artistice. Orice lucrare trece prin multiple stadii de incheiere plastica, ca o piesa de teatru cu mai multe finaluri, oricare dintre ele fiind la fel de valoros pentru cineva insetat de vizualitate.

Proiectele supuse selectiei discutiilor “micii familii” creative sunt modelate in  parteneriat cu natura. Spre exemplu cand  incepe sa ploua artistii vor fugi alaturi de lucrarile lor pentru a le observa si inregistra, uneori si cu ajutorul aparatului de fotografiat. 

Gandit ca o instalatie de arta contemporana, dar in acelasi timp ca un falanster, Art Forest este o prelungire fireasca a actiunilor Muzeul de Arta Comparata Singeorz-Bai. Departarea de apoximativ sase kilometri de institutia muzeului face selectia atat iubitorii de a experimente artistice inedite dar si a turistilor curiosi care ajung sa se bucure de intalnirea cu una dintre cele mai pure forme de creativitate artistica. 910