La sfarsitul acestui an, Galeria de Contemporana a Muzeului National Brukenthal lanseaza Office Exhibitions, un program de expozitii sicircular lectures in biroul curatorilor Liviana Dan si Anca Mihulet. In 2010, seria de proiectii si prelegeri se va continua cu grupul SOSka (Ucraina), Gyula Fodor (Ungaria/Austria) si Jan Tabor (Cehia/Austria).  

Office Exhibitions are ca obiectiv crearea unui spatiu de dezbateri si discutii libere, cu intentia de a familiariza publicul tanar cu metodele teoretice folosite in cultura contemporana.

Primul invitat in cadrul acestui proiect este Dan Coma, arhitect nascut la Sibiu. Dupa ce a trait timp de mai bine de 20 de ani la New York, Paris si Chicago, Dan Coma s-a reintors anul acesta la Sibiu. In anii ’80 a fost primul arhitect care a expus la Storefront Art and Architecture si la PS1, pentru ca in anii 2000 sa lanseze mai multe competitii internationale de arhitectura si pre-arhitectura – A House forIngmar Bergman, A House for Faust,  Architecture and Alchemy sau Architecture and Dissent. In contextul Office Exhibitions, Dan Coma va sustine doua prelegeri –  COLI  BABA si UNCHIUL TZE, in data de 15 septembrie, orele 17.00 si Futurism, Bauhaus, F.L.Wright / 100 de ani, 90 de ani, 50 de ani, in data de 18 septembrie, orele 17.00.

 

COLI  BABA si UNCHIUL TZE 
Titlul acesta e un joc de cuvinte. Dar nu e un joc ne-serios. Din contra, e atat de serios incat trebuie sa glumim un pic, ca sa nu riscam sa devenim acei pedanti ai seriozitatii care nu reusesc decat sa plictiseasca. 

E un joc de cuvinte derivat din titlurile a doua carti pe care multi copii (si nu numai) le cunosc, cuvantul « coliba » si numele marelui intelept mistic Chinez, Lao Tze

Pe de alta parte, aceasta prezentare a fost  provocata de expozitia ’’The Strife of Love in a Dream’’ a artistului Miron Schmückle deschisa recent la Galeria de Arta Contemporana din Sibiu, parte din ea fiind nimic altceva decat o coliba « primitiva » construita intr-una din salile galeriei. 

Ce a putut aduce o « simpla » coliba in interiorul unui spatiu expozitional… ? 

Aceasta simpla intrebare ar fi putut genera un alt posibil titlu al prezentarii de fata : Actualitatea Colibei. 

In numele acestei eterne actualitati vom face o prezentare care va ilustra prezenta colibei in cele mai variate ipostaze, toate ilustrand modernitatea, chiar « avantgardismul » colibei, intr-o lume obsedata de crestere continua, la toate nivelurile. 

Da, coliba este o provocare. La fel cum si infinit de modesta inteleptciune a lui Lao Tze este o provocare. Ne va face placere sa aratam ca aceasta modesta constructie are mai multa acuitate decat multe din « vilele » opulentei. 

Consideram coliba o veritabila contributie la o posibila, si foarte necesara, domus erata

Prezentarea se va face cu diapozitize, proiectii simultane si filme. Se va transforma intr-o « instalatie, » care ar trebui sa provoace vizual, emotional si conceptual. (Dan Coma)

 

Mai multe informatii despre proiectele lui Dan Coma gasiti pe site-ul: www.icarch.net.