Institutul Francez din Bucuresti a initiat in noua Librarie-Cafenea programul “Atelierul imaginilor”: o serie de intalniri periodice ce propun proiectii si discutii axate pe actualitatea creatiei contemporane.

Criticul de arta Oana Tanase a acceptat invitatia Institutului Francez de a juca rolul de “curator” al manifestarilor din cadrul “Atelierul imaginilor”.

Al patrulea episod al “Atelierului imaginilor” îl are ca invitat pe regizorul Gabriel Achim. Pentru intalnirea de miercuri, 9 decembrie 2009, ora 20:00, am selectat filmul Sorin Stoica. A writer’s will (2006).

In mai putin de un an de zile, numele cineastului Gabriel Achim a devenit foarte cunoscut (si nu doar in Romania), scurtmetrajele lui fiind prezentate in numeroase festivaluri de film internationale. Cu toate ca Sorin Stoica nu este o productie recenta, am ramas atasata de acest film inca de anul trecut, cand am avut sansa sa-l prezint si in Bucuresti, si in Timisoara. Documentarul aduce in prim-plan figura unuia dintre cei mai talentati si prolifici scriitori romani din tanara generatie, ce isi prezinta aici testamentul literar, regizorul intalnindu-l doar cu putina vreme inainte ca Sorin Stoica sa moara (la 28 de ani). Povestea pluteste intre arta si reportaj, intre poetic si cotidian, intre serios si absurd.

Institutul Francez din Bucuresti

Bd. Dacia, nr. 77