urbi-et-orbi-photo-molnar-edvard-4GroundFloor Group şi Fabrica de Pensule găzduiesc JOI, 3 decembrie un spectacol de teatru care a făcut vâlvă în rândul criticii şi a spectatorilor care l-au vizionat la Subotica şi în numeroasele festivaluri la care a fost prezentat. Un spectacol extrem de contemporan, violent, care promite totul, mai puţin experienţa teatrală a unei detaşări comode de spectator. „Un spectacol al cruzimii, adânc uman. Teatru—Viaţă.” – scrie criticul de teatru László Gerold în paginile revistei de cultură HID (Punte). Apoi continuă: „Virtutea spectacolului lui András Urbán este că în timp ce foloseşte textul lui Pilinszky pentru a transmite urbi et orbi o parabola de teatru despre păcat, suferinţă, dorinţa de purificare, (…) reuşeşte să înalţe actorii din postura interogatoriului pasionat în cea a trăirii extatice.”

 

Spectacolul are ca protagonişti actorii Márta Béres, Andrea Erdély, Imre Elek Mikes, Árpád Mészáros. Tehnician: Attila Úri. Costume: Fiecare doarme în ce îi place. Regia: András Urbán.

„Scenele din spectacol sunt surprinzătoare, adeseori şocante, dar totuşi, chiar şi cele mai răscolitoare trebuie privite. O oră de experienţă care trebuie trăită de fiecare. Poate nu e experienţă, e terapie: problemele de zi cu zi, cele pe care le trăim uneori ca tragedii, dispar, iar noi sperăm să nu ajungem să trăim suferinţele personajelor. Spectacolul are efect tocmai datorită prestaţiei extraordinare a celor patru actori , care transmit autentic sentimentele de vinovăţie, culpabilitate. După vizionarea spectacolului nici un spectator nu iese din sală fără să-şi revizuiască greşelile, păcatele şi fără să mediteze asupra suferinţelor care ar trebui plătite pentru ele.– Afirmă Attila Horváth.  

Spectacolul Urbi et Orbi a fost jucat de peste 50 de ori, a fost prezentat la zece festivaluri şi a primit numeroase premii. Acum, cu ajutorul Fondului Cultural Naţional al Ungariei (NKA) şi a Fundaţiei Eurotrans va putea fi vizionat în Cluj, joi, 3 decembrie 2009, la orele 18 şi 20,30, în studioul Fabricii de Pensule (str. Henri Barbusse 59-61). Din cauza locurilor limitate, cei interesaţi sunt rugaţi să-şi rezerve bilete prin SMS la nr. de telefon 0748-144322 (menţionaţi numele, ora şi nr. de bilete). Preţul unui bilet este de 15 lei, cu reducere pentru studenţi: 8 lei. Spectacolul va fi jucat în limba maghiară, cu subtitrare în limba engleză. Durata: 70 de minute, fără pauză. Spectacolul nu este recomandat spectatorilor sub 16 ani.urbi-et-orbi-photo-molnar-edvard-3