Simion Cernica, Unplugged Cave

13.01.2023 – 16.03.2023
The H Gallery

Prima expoziție din 2023 la The H Gallery (Calea Victoriei 109) îl are ca invitat pe artistul român Simion Cernica, stabilit la Los Angeles. Vernisajul va avea loc vineri, 13 ianuarie 2023, de la ora 19:00, în prezența artistului. Expoziția va putea fi vizitată până pe 16 martie, de luni până vineri în intervalul orar 14:00 – 19:00 și în weekenduri doar cu programare prealabilă la adresa de e-mail [email protected].

„Printr-o practică artistică variată (pictură, sculptură, instalație, obiect ready-made) Simion Cernica, cu care deschidem sezonul expozițional la The H Gallery, construiește Unplugged Cave în mod cinic, după tiparul unui experiment social, o căutare care își are punctul de start în reorientarea către interior. Cu proiectul The H Gallery ne propunem să confruntăm un public cât mai larg cu artiști de actualitate care propun astfel de perspective captivante, abordând subiecte de importanță maximă în contextul curent. Simplu spus, dorim să fim un component formator care să apropie vizitatorii de ceea ce înseamnă arta contemporană românească și nu numai.” – Elena Brasla, fondatoarea The H Gallery

Despre Unplugged Cave

Cu toate că expoziția-instalație a lui Simion Cernica reunește lucrări și obiecte obtinute prin tehnici foarte diferite, există un impuls unificator bazat atât pe pilonul relativ al criticii sociale, cât și pe încercarea de a re-contextualiza anumite tendințe contemporane în mod radical, dintr-o perspectivă informată, dar totuși deconectată. Tendința artistică generală de răsturnare a raportului de putere prestabilit se manifestă și în ceea ce înseamnă expresie estetică, prin intervenții comprimate care capătă forma unui ,,vandalism non-violent”, un anarhism civic.

Utilizând astfel de salturi tehnice și compoziționale, toate aduse la un loc prin recombinări expresive succesive, Simion Cernica reușește să dezvolte un ansamblu cu adevărat unic care are ca scop deconstruirea sistematică a unei realități iluzorii, începând de la straturile media aparent superficiale și ajungând la problemele „dure” ale umanității, c-un important accent filosofic, politic și social. Cu alte cuvinte, impulsul dominant în expoziția Unplugged Cave este cel de a găsi o cale de evadare socială în sens subversiv.

***

Simion Cernica (n. București), trăiește și lucrează în Los Angeles din 2011.

Simion și-a început cariera axat pe medii ca fotografia, pictura, arta video/moving images, instalația de artă, performance. De-a lungul anilor, a ajuns să lucreze cu o varietate largă de medii, alese după posibilitatea de a-și exprima poziția conceptuală și explorarea formală. În prezent, pe lângă toate aceste direcții, a revenit și la o practică de studio bazată în principal pe pictură.

Subversiunea și exercițiul limbajului sunt practici preferate de investigație filozofică, estetică și rezistență critică, practici dezvoltate explorând energiile socio-politice și culturale actuale. Punând la îndoială perspectivele culturale acceptate, mainstream, Simion își propune să conteste critic modul în care percepem realitatea, istoria culturală și în care ne promovăm umanitatea noastră precară. Arta sa păstrează o direcție de tip „Arte Povera” propunând actualizări speculative și posibilități de avangardă în contexte actuale.

***

The H Gallery este un spațiu dedicat artei contemporane, fondat în 2022 și coordonat de Elena Brasla, artistă vizuală. Situat pe Calea Victoriei nr. 109, sediul The H Gallery este un parter eclectic, perfect încadrat în contrastul firesc al arhitecturii emblematicei străzi bucureștene, care încurajează publicul să-și deschidă orizonturile către arta celor mai importanți artiști contemporani ai momentului.

https://www.facebook.com/TheHGallery109
https://www.instagram.com/hgallery109/