Henkel Central Eastern Europe (CEE) acorda pentru cel de-al optulea an consecutiv premiul Henkel Art.Award, in valoare de 7000 Euro. Marele castigator al acestei editii este artistul bosniac Mladen Miljanovic.  Premiul pentru Tineri Artisti Austrieci a ajuns la Wolfgang Lehrner, in timp ce macedoneanul Dalibor Trencevski este castigatorul Premiului pentru Tineri Artisti din Europa Centrala si de Sud-Est, amandoi fiind recompensati cu 2.000 Euro.

Editia din 2009 a stabilit un nou record in istoria Premiului, cu 840 de lucrari inscrise in concurs si supuse evaluării. Un juriu international de experti, compus din Edelbert Köb, Directorul MUMOK, Viena, Jerica Ziherl, Director al Muzeului de Arta Moderna din Rijeka, Brigitte Huck, critic de arta si curator de din Austria, Zoran Petrovski, seful Departamentului de Film, Fotografie si Productii Video din cadrul Muzeului de Artă Contemporană “MOCA” din Skopje si Barnabas Bencsik, Directorul Muzeului Ludwig din Budapesta, a ales castigatorul acestei editii, artistul bosniac Mladen Miljanovic, dintre cei cinci finalisti nominalizati.

“In urma evaluarii lucrarilor celor 5 finalisti, am decis sa-i acordam marele premiu lui Mladen Miljanovic, ale carui lucrari abordeaza atat teme politice cat si propriile sale experiente. Miljanovic apartine unei generatii care a trecut prin experienta Razboiului din Balcani in perioada copilăriei si adolescentei, o generaţte fortata sa se re-orienteze intr-o tara saraca, izolată, impărtita etnic si teritorial” a explicat Edelbert Köb, Directorul MUMOK, Viena, motivul pentru care juriul l-a ales pe Mladen.

Mladen Miljanovic a studiat in cadrul Universitatii de Arta din Belgrad, dar si la Academia de Arta din Banja Luka. Printre lucrarile semnate de el se numara “Holiday of discomfort”, ”Sit-no from I serve art“ si ”Occupational therapy“, expuse la Berlin, Sarajevo and Banja Luka. În operele sale, el pune in discutie simbolurile si motivele razboiului, examineaza si reflecta asupra istoriei, semnificatiei si ocuparii contextuale/ simbolice a incaperilor, spatiilor si oraşelor, cu ajutorul unei game variate de medii.

Premiul pentru Tineri Artisti Austrieci

În cadrul ediţiei din 2009 a concursului, a fost acordat pentru a patra oară si Premiul pentru Tineri Artisti austrieci, castigat de Wolfgang Lehrner, pentru instalatia sa numita “DAS-GLEICHANDERE” (Acelasi Altul). In timpul studiilor sale la Viena si Nicaragua, Wolfgang Lehrner a abordat diverse domenii artistice, precum desen grafic, arhitectură si arta contemporana. Domeniile sale preferate sunt fotografia si productiile video, in timp ce calatoriile sale imprima dinamism creaţiilor sale. Lehner caută – si gaseste – prapastiile si spatiile cosmopolitane, incercand sa le uneasca pentru a forma o noua lume invariabila a ideilor, limbajului si imaginilor.

Premiul pentru Tineri Artisti din Europa Centrală si de Est

Artistul macedonean Dalibor Trencevski a castigat Premiul pentru Tineri Artisti din Europa Centrală si de Sud-Est, acordat in cadrul Programului Artists-in-Residenc e, oferit de KulturKontakt Austria. Tanarul macedonean din Kumanovo si-a castigat deja reputatia in tara sa natala ca pictor, si, de asemenea, a iscat multe controverse şi dezbateri pe marginea lucrarilor si performance- urilor sale.

Lucrarile marelui castigator si ale castigatorilor premiilor speciale, precum si cele ale tuturor nominalizatilor, vor fi expuse in perioada 26-29 noiembrie 2009, la fostele Grajduri Imperiale (Hofstallungen) din cadrul Muzelui de Arta Moderna (MUMOK). Intrarea este libera (Orar:12:00 – 06:00 pm).

Mai multe informatii precum si fotografii cu lucrarile castigatorilor puteti gasi pe: http://artaward. henkel.at sau pe www.premiulhenkelpentruarta. ro