Bienala Naţională de Plastică Mică “Vârsta de bronz”

CLUJ-NAPOCA. Muzeul de Artă Cluj în colaborare cu Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi Uniunea Artiştilor Plastici, organizează prima ediţie a bienalei naţionale de plastică mică intitulată „Vâstra de bronz”. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 19 noiembrie 2009, ora 13.00, în sălile Muzeului de Artă Cluj şi va fi deschisă până pe data de 10 ianuarie 2010.
„Vârsta de bronz”, prima bienală naţională de plastică mică organizată în România de o Universitate, reuneşte la Cluj 76 de artişti profesionişti, membri ai uniunilor de creaţie şi cadre didactice din universităţile româneşti de profil. Astfel, în expoziţie vor putea fi admirate peste 90 de sculpturi aparţinând unor generaţii diferite de artişti, demni urmaşi ai maeştrilor sculpturii din România, precum Karl Storck, Ion Georgescu, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Oscar Han, Ion Jalea şi Romul Ladea, ale căror lucrări fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj. Fiecare dintre artiştii expozanţi s-au putut înscrie pentru o selecţie preliminară cu maxim trei lucrări de până la 70 de centimetri, evident realizate în tehnica bronz.
Succesul proiectului pilot de acum doi ani i-a îndemnat pe reprezentanţii secţiei de sculptură ai Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca să organizeze în premieră această bienală naţională de sculptură în bronz, în fapt o radiografie a sculpturii româneşti contemporane. Conceptul manifestării aparţine sculptorului Radu Moraru, decan al Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca şi iniţiază un dialog senzaţional între generaţiile de artişti tineri şi maeştrii consacraţi. Vernisajul expoziţiei „Vâstra de bronz” reprezintă, în acelaşi timp şi evenimentul care încheie ediţia din acest an a Academiei de Toamnă „Europa Artium”. Din Bistrita participa sculptorii Maxim Dumitras si Mircea Mocanu.
resize-of-14

resize-of-1

 

resize-of-4

resize-of-9

resize-of-10

resize-of-11

resize-of-12

resize-of-13

foto: Maxim Dumitras