laliCu ocazia lansării ClujEst – punct de cercetare vizuală, în data de 20 noiembrie, orele 19.00, vă invităm la expoziţia:

 

O MIRAJI LE HROMANE BUTIENGA – Strălucirea arămurilor ţigăneşti,  
de Gábor Lali.

Obiectele lui Gábor Lali, realizate cu meşteşugul tradiţional ţigănesc fac referire la obiecte cotidiene şi exprimă identitatea ţigănească. 

În catalogul expoziţiei puteţi citi articole de Tamás Gáspár Miklós (Hei, ţigane!) şi Székely Sebestyén György (Strălucirea arămurilor ţigăneşti – Gábor Lali ). 

Gábor Lali despre el însuşi: M-am născut la Oradea, în satul Haieu – Băile 1 mai, la 1 martie 1968, la familia Duloaie, unde tata stătea în chirie şi se mutase din Crăciuneşti, judeţul Mureş. Sunt ţigan căldărar, tinichigiu şi fierar. Cunosc tehnologia veche de sudură cu un praf din neferoase topit de noi şi cunoscut ca şi COLISI pe care îl răcim prin învârtire până se răceşte, după care îl punem pe zona unde avem nevoie şi încălzim la forjă până se topeşte praful [colisi]. Am jucat ca figurant în filmul lui Lucian Pintilie, Prea Târziu [iniţial Poarta Raiului], la Petroşani, mina Dâlja.

Am jucat rolul principal în filmul Bahrtalo! [Lakatos Róbert, 2008].

François Bréda a scris o carte despre mine, sub numele de „Lali lakomái” [Petrecerile lui Lali], publicată în 2008.

Predau limba ţigănească, limba literară vorbită de ţiganii gabor [limbă acoperiş] profesorilor şi studenţilor şi altor personae care vor, bine înţeles gratuit. 

Despre expoziţia noastră si a tuturor celor care vor fi prezenţi mă încumet să zic, că este unicat din mai multe motive, dar mai ales pentru că se face în ciuda prejudecăţilor, rasismului cronic, a batjocurii si urei faţă de ţigani a unor oameni care habar n-au cât e de greu să fii ţigan.

Dar, cum zice proverbul, a greşi e omenesc, eu zic, a iubi e ţigănesc.


ClujEst- Punct de cercetare vizuală are ca scop documentarea şi arhivarea artei contemporane româneşti şi a diferitelor fenomene culturale, precum şi prezentarea acestora prin expoziţii şi publicaţii. 

Activitatea noastră ia în considerare rolul social al artei şi al culturii vizuale în general. 

ClujEst îşi propune ca în cadrul centrului cultural independent Fabrica de Pensule să asigure o bază informaţională a artei contemporane româneşti şi mai ales, a celei clujene. 

————————

Info: Székely Sebestyén György

[email protected]

Tel: 0745-480-619

ClujEst – o iniţiativă comună a proprietarilor Galeriei Quadro.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.