Universitatea Nationala de Arte Bucuresti in parteneriat cu Academia de Arte Vizuale, Leipzig, prezinta expozitia
In oglinda retrovizoare obiectele pot parea mai aproape decat sunt
Clasa profesorilor Helmut Mark / Kilian Schellbach – Departamentul de Arta Media, Academia de Arte Vizuale, Leipzig, Germania
Artisti: Jana Engel, Roman Graneist, Thomas Janitzky, Lorenz Lindner, Winja Lutz, Nils Mollenhauer, Alexandru Niculescu, Franziska Pierwoss, Martin Rauch, Stefan Reuter, Nicolas Rossi, Marike Schreiber, Danny Schulz, Frank Übler
Vernisajul expozitiei va avea loc, marti, 10 noiembrie, de la ora 18.00, la UNAgaleria, str. G-ral Budisteanu, nr. 10, Bucuresti.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada: 11 – 30 Noiembrie 2009
Arheologii ale Prezentului / Memorie, Istorie, Experienta
In ultimii ani a fost observata o tendinta pentru referintele arheologice in domeniile artei si disciplinelor umaniste. Aceasta face parte din reactivarea principiului excavarii, recuperarii si documentarii precum si interogarii despre intermedierea cunoasterii, compunerea arhivelor, natura selectiva a memoriei si efectele de includere si eliberare asociate cu ea.
Puterea de intelegere specifica artistilor cu privire la metodele de descoperire, depozitare si analizare arheologica gaseste aici o ameliorare decisiva prin interesul acestuia in prezent. Prezentul este de asemenea motivul procesului continuu de disparitie.
Pentru documentarism in domeniul artei, ambitia marturiei – bazata pe criteriile artistice subiective – este punctul central. Dar chiar si asa, apar elemente de naratiune si fictiune sau, „cum ar fi putut fi”. Un asemenea tip de marturie ca naratiune anti-hegemonica – care implica trecutul, prezentul si viitorul poate fi citita ca o contributie artistica la producerea unor realitati sociale – construieste o potentialitate specifica.
Kilian Schellbach
———— ——— ——— ——— ——— ——— ——— —
Departamentul de Arta Media din cadrul Academiei de Arte Vizuale din Leipzig (HGB) promoveaza o forma de arta aflata inca in fazele ei incipiente, situandu-se astfel intr-un domeniu in continua schimbare, a carui dezvoltare si rezultate raman inca greu de prevazut. Spre deosebire de cursurile traditionale de studiu la HGB precum Pictura sau Fotografia, care se refera la un mediu clar definit, Arta Media nu se bazeaza pe un vocabular extensiv, inca bine stabilit. Pe durata studiului, selectia imaginii, formatele media si prezentarile trebuie re-examinate si ajustate pentru a raspunde nevoilor studentilor. Urmatoarele abilitati sunt incurajate pe durata cursului: testarea si dezvoltarea competentei artistice si tehnice, deprinderea capacitatii de comunicare si organizare precum si raportarea lucrarilor studentilor cu probematicile artistice, sociale, politice actuale. Prin intermediul lucrarilor individuale si de grup studentii nu numai ca au sansa sa-si descopere calitatile artistice si sa-si recunoasca preferintele dar sunt de asemenea confruntati cu cerintele organizationale de prezentare a lucrarilor, de la conceptie spre realizare si prezentare in expozitie. Pe langa supervizarea profesorului la cursurile de baza studentii pot de asemenea sa solicite expertiza altor profesori din academie. De exemplu, este posibil sa utilizeze laboratorul de creatie audiovizuala asistati de profesionisti sau sa ceara sprijinul in programarea unor aplicatii mai complexe.
In cadrul cursurilor de baza studentii pot urma orele oferite de Alba D’Urbano, Joachim Blank, Ralf Urban Bühler, Helmut Mark and Günther Selichar.
In termeni de continut, subiectul cursului nu este determinat doar de discutarea posibilitatilor noilor media in contrast cu mediile traditionale sau de cresterea mecanizarii societatii prin intermediul tehnologiei digitale. Se analizeaza de asemenea relatia dintre spatiu, timp, atentie, comunicare, participare si interactiune. Considerarea efectelor transmiterii mediatice a unei imagini globale a lumii si a oamenilor serveste ca fundament in aceasta discutie.
Cursul de Arta Media ofera studentilor posibilitatea sa trateze critic problemele artistice, contextuale si specifice acestui mediu. Scopul cursului este sa dezvolte metodele de lucru individuale si sa creeze un punct de vedere artistic independent. Studentii pot de asemenea sa aleaga ore la cei patru specialisti, pe langa cursurile de baza sau de pregatire a lucrarii de diploma.
———— ——— ——— ——-
Aurora Kiraly
UNAgaleria
tel: 021-3117630 / 3168864
mobil: 0731008127
Recent Comments