30 octombrie 2009

Casa Matei, Sala Mare, str. Matei Corvin 6

10:00 – 12:00   Conceptul extins de arta, plastica sociala si problematica democratiei la Joseph Beuys
conferinta sustinuta de Johannes Stüttgen

Parcare colt str. Universitatii – str. M. Kogalniceanu
12:00 – 18:00   Omnibuzul pentru democratie directa – discutii cu publicul

Centrul Cultural German Cluj-NapocaGoethe-Institut BucurestiUniversitatea de Arte si Design Cluj, IDEA arta + societate si E-cart.ro va invita vineri, 30 octombrie 2009 sa luati parte la o intalnire cu „Omnibuzul pentru Democratie Directa”. Veti putea afla cum o idee a artistului Joseph Beuys este pusa de 22 de ani in practica inGermania, veti discuta despre auto-organizarea societatii prin oameni, despre educatie, arta, circuitul banilor si problematica europeana, veti avea ocazia sa imaginati posibilitatea democratiei directe in contextul actual din Romania.

In 1972, in cadrul prestigioasei expozitii internationale de arta contemporana care se organizeaza o data la cinci ani in Germania, Documenta, Joseph Beuys a prezentat un birou de informare pentru “organizarea democratiei directe prin referendum”. Timp de 100 de zile el a vorbit cu vizitatorii despre conceptul extins de arta, prin care aceasta afecteaza toate domeniile vietii si despre posibilitatea legislarii direct de catre oameni, prin referedum, dupa campanii de informare publice si libere.

Ideea sa este continuata incepand din 1987 de catre initiativa culturala independenta “Omnibuzul pentru democratie directa in Germania”. Aceasta este o scoala libera si mobila a gandirii, al carei scop pe termen lung este asezarea bazelor pentru o democratie autentica, prin folosirea votului ca un instrument creativ.

Omnibuzul viziteaza aproximativ 100 de orase germane pe an si deschide acolo spatii pentru discutii in piete si zone pietonale, scoli, universitati si intreprinderi. Discutiile se poarta in jurul artei si culturii, al circuitului banilor si al celui economic, in jurul scolilor si educatiei, al ecologiei si din ce in ce mai mult in jurul problematicii europene. In 2009 omnibuzul calatoreste pentru prima data in afara Germaniei. Turneul cuprinde urmatoarele tari: Grecia, Turcia, Bulgaria, Romania, Macedonia, SloveniaCroatiaBosnia si Hertegovina. In Romania omnibuzul va stationa la Bucuresti (28 octombrie) si la Cluj (30 octombrie).