moldovanEXPLORING THE RETURN OF REPRESSION
2 dialoguri 

Alex Mirutziu si Sebastian Moldovan vor dialoga cu Razvan Ion in 6 si 7 Octombrie 2009 in PAVILION UNICREDIT, in cadrul proiectului EXPLORING THE RETURN OF REPRESSION.

PROGRAM
(evenimentele se vor desfasura in limba romana)

06 October, 19.00

Alex Mirutziu in dialog cu Razvan Ion : HEAVEN KNOWS I FEEL MISERABLE TODAY

“Nu am uitat toate imaginile romantice ale iubitilor, eroilor, jucariilor si fetisurilor. Eu sunt pe deplin constient ca tacerea e tensiune. In tacere tipatul doare, devine constient, fanatic. Ceea ce ma provoaca e imposibilitatea de a-mi gasi interioritatea din afara, de a-mi putea inventa o locuire, un spatiu necesar.” (Alex Mirutziu) 

“Mirutziu propune o reinventie a abuzului prin propria sa re-interpretare si recontextualizare a situatiei sale. In lume. Aceeasi care l-a abuzat si continua sa o faca, precum si el o face. Este un joc erotic cu societatea, un schimb seminal între prada si pradator, un joc al vanatorii, un scurt eseu vanatoresc.” (Razvan Ion) 
O discutie despre arta, queer policy, sexualitate, politica, Romania, Anglia si celelalte povesti.

Alex Mirutziu (n. 1980, Sibiu) este un artist roman care lucreaza transdiciplinar, utilizind scrierea conceptuala, performance, fotografie, instalatie video. Interogheaza procesele sociale folosind referinte personale. A studiat la Universitatea de Arta din Cluj, University of Huddersfield, Marea Britanie si University of Fine Arts, Cuenca, Spania. Detine un master in dramaturgie si teatru fizic la University of Huddersfield. Lucrarile sale au fost expuse printre altele la Liverpool Biennial 2008, Optica Madrid, International Festival of French Theatre, GayWise Festival, Magmart – International Video Art Festival, Cum2Cut Film Festival, Pavilion Unicredit si a fost selectat pentru Bucharest Biennale 2010. 

07 October, 19.00

Sebastian Moldovan in dialog cu Razvan Ion : O ROSIE ARE INTOTDEAUNA NEVOIE DE UN BASTON

Gradina ta de rosii, dorinta ta de a crea un spatiu de creatie divina, planta careia nu ii poti controla evolutia, tu care exploatezi aproape obsedant perfectiunea in instalatiile si obiectele tale. Pare nevoia de a lasa macar o data la voia intamplarii dezvoltarea operei tale. insa te opresti la proiect, la schita de ansamblu. Va deveni pana la urma o realitate curajul subconstient al lipsei de control? 

Spatiul de creatie divina este pentru mine un spatiu de rearanjare (divin de naturala) a elementelor intr-un sistem. Il gasesc benefic pentru ca pot sa invat despre aceasta rearanjare si pot sa intervin / interactionez cu ea – pana la urma asta fac eu ca artist: rearanjez elemente in diferite sisteme – constient de numarul infinit de interactiuni intre parti, constient ca nu pot sa le controlez sau macar sa le cunosc pe toate. De aceea tind sa ma intorc la o lucrare de multe ori inainte sa spun gata. Pe de alta parte, am inteles un lucru foarte important: daca e sa compar o lucrare cu un sistem ale carui elemente interactioneaza, atunci e destul sa gasesc un numar (mic) de elemente pe care le pot controla, sa alcatuiesc sistemul si sa-i dau drumul in lume – el urmand sa evolueze in modul cel mai natural, interactionand cu alte sisteme – vezi public, critica, vanzari, notorietate sau cutremure si inundatii.. Asta e teoria mea care se verifica cu “End of Paris” – lucrarea m-a parasit de cativa ani si a evoluat in directii pe care nu le-am dictat si poate nici nu le cunosc. (Extras dintr-un dialog realizat de Razvan Ion cu Sebastian Moldovan pentru PAVILION – journal for politics and culture, 2009) 

Sebastian Moldovan (n.1982, Baia Mare) este un artist roman intersat de cercetarea urbana si sociala. A studiat la Universitatea de Arta si Design in Cluj, Romania si la L’École Regionale des Beaux-Arts, Nantes, Franta. Printre expozitiile la care a participat se numara Comfortably Numb, Kultur Kontakt, Vienna (2006), Dada East? The Romanians of Cabaret Voltaire, Cabaret Voltaire, Zűrich (2006 – 2009).  A expus in bienale importante precum Bucharest Biennale, Prague Biennale si Haifa Biennale.

Imagine: Sebastian Moldovan, “Schita pentru o viitoare gradina pavilion” ball paint on paper, 21×30 cm, 2008.

PAVILION UNICREDIT
center for contemporary art & culture

Sos. Nicolae Titulescu 1 (Piata Victoriei)
Bucharest  011131 Romania
T: + 4 031 103 4131

PAVILION UNICREDIT este un centru pentru arta si cultura contemporana, un spatiu independent work-in-progress, spatiu de productie si cercetare a vizualului, a discursivului si a performativului. Este un spatiu al gandirii critice  care promoveaza o întelegere implicata socio-politic a artei si a institutiilor culturale.

PAVILION UNICREDIT is a center for contemporary art & culture, a work-in-progress independent space, a space for the production and research in the fields of audiovisual, discursive and performative. It is a space of the critical thinking, and it promotes an artistic perspective implying the social and political involvement of the art and of the cultural institutions.

—  

This is a project by PAVILION – journal for politics and culture. 
www.pavilionmagazin e.org


 

PAVILION, BUCHAREST BIENNALE and PAVILION UNICREDIT are projects devised and founded by Razvan Ion and Eugen Radescu  


Supported by: UniCredit Tiriac Bank
Strategic partner: Pilsner Urquell

Media partners: Radio Romania Cultural, 22, Alternativ.ro, Feeder.ro, 24Fun, Modernism.ro
Production partner: UpDate Advertising
Printing partner: First Advertising Agency
Audio-visual partner: Sony