“Anyone but me, anywhere but here”
expozitie de Olivia Mihaltianu si Rozalb de Mura
curator: Anca Mihulet
Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Sibiu


“Proiectul ‘Anyone but me, anywhere but here’ a fost construit pe relatia si schimbul uneori neloial dintre trecut si prezent. Pe mine, in calitate de curator si pe ei, ca artisti si designeri, ne-a unit fascinatia pentru obiecte, orientarea spre ratiune si conexiuni, dar si motivatia de a crea mereu situatii si de a schimba ordinea naturala a lucrurilor.
Pornind de la o scena missing din filmul ‚Eclipsa’ al lui Michelangelo Antonioni, Olivia Mihaltianu, artist vizual, si Olah Gyarfas, designerul labelului cutting-edge Rozalb de Mura traseaza coordonatele unei lumi private, un laborator de life-style si holiday culture.
Fotografii vechi si de colectie, care surprind momente de vulnerabilitate si de alienare sociala, mobilierul colonialist impins la granita dintre realitate, lost world si misiunea esuată a unui sistem reificat sau desenele conceptuale ale unui designer care depaseste zilnic limitele corpului uman compun istoria alternativa a unei lumi care nu ne mai apartine. Costumul absolut, protectia absoluta, masura lui Olah Gyarfas ramane singurul care mai sintetizează lumina, in cautarea sufletului pierdut sau a formei absolute.
Cutiile cu obiecte personale ale Oliviei Mihaltianu, aranjate cu meticulozitatea unei cercetator in stiintele naturii se lupta cu mersul timpului si cu gaurile negre, pentru a conserva momentul 0 al trecutului ei. Iar filmul ‚Insula’ complica postura fragila a Oliviei Mihaltianu si re-impune estetica modernista a cinematografiei europene de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Se pare ca totul se petrece in mintea noastra, ca realitatea este doar o sarcina de serviciu si ca de fapt noi suntem adevaratele personaje ale unui film fara sfarsit”.
Anca Mihulet, Curator
Expozitia ‘Anyone but me, anywhere but here’ este deschisa la Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal (Str. Tribunei, Nr. 6, Sibiu) pana in data 9 noiembrie 2008, de marti pana duminica intre orele 10:00 – 18:00.

despre Olivia Mihaltianu
Olivia Mihaltianu (1981) – artist vizual – traieste si lucreaza la Bucuresti.

In ultimii ani, prin stilul si originea personala a lucrarilor, angajarea conceptuala si emotionala acuta, Olivia Mihăltianu impune un cod vizual enigmatic, dar atat de apropiat de ordinea naturala a lucrurilor.
Lucrarile Oliviei Mihaltianu recente sunt proiecte inter-disciplinare despre, identitatea personala, sociala si culturala, ce includ tehnici diferite: video, film, fotografie, obiecte, instalatii si performance: olivia_search (2004), Persona (2004-2007), 7-OLIVIA (2006-2007) si De cinci ori Bucuresti (2007). Ele investigheaza subiecte ca: etichete, marci, marketing, multiplicare, gen, existente paralele, autenticitate, si alte aspecte socio-culturale integrate in noul discurs artistic vizual.

A participat la numeroase expozitii de grup internationale, cateva dintre cele mai recente fiind in 2008: “Re-Constuction, Bienala Tinerilor Artisti”, Bucuresti (curator Amy Barak), ” Bienala Tinerilor Artisti din Europa”, Puglia, Italia, in 2007: “Euro-Barometrul vizual”, Maison de l’Europe, Luxemburg, “Social Cooking Romania”, NGBK, Berlin, Germania, “Found Footage”, KSAK, Chisinau, Moldova etc. si pregateste o expozitie la Künstlerhaus Schafhof, Freising, Germania.
despre Rozalb de Mura

Incepand cu anul 2006, fashion labelul avangardist Rozalb de Mura redescopera momente neepuizate din trecut, pe care le introduce apoi in contexte ultra-contemporane, le combina fara ezitare cu personaje reale si ireale, jucandu-se nonsalant cu timpul si spatiul.
Stilul contemporan si totusi imun la trenduri trecatoare, auster in croiala si marcat de detalii exuberante al designerului Olah Gyarfas a gasit o rampa ideala in spiritul liber si aura non-conformista ale casei Rozalb de Mura. Mai mult, Rozalb de Mura se dezvolta ca o platforma multidisciplinara care comisioneaza si sprijina colaborari inedite intre creatori de moda, artisti vizuali, muzicieni si scriitori.
Dupa o serie de de evenimente si targuri de moda la Berlin, Paris sau Stockholm, Rozalb de Mura a participat recent la prestigiosul eveniment OnIOff din cadrul London Fashion Week unde a prezentat colectia primavara-vara 2009, “The Drums Of War Will Thunder Once Again”.
Colectia “Specimenul”, toamna -iarna 08/09, este disponibila la Rozalb de Mura STORE (Curtea Sticlarilor etaj 1, Strada Selari 9 – 11, zona Lipscani, Bucuresti).
www.rozalbdemura.ro