glass-shards-bring-luck-daniel-knorre28093glasses-made-from-recycled-glassExpozitia initulata “Small Gestures” este cea de-a doua din seria de manifestari Young Romanian Art. Deschisa in spatiul noii galerii a Institutului Cultural Roman din Venetia, Italia.  “Small Gestures” aduce impreuna lucrari de Razvan Botis, Cezar Lazarescu, Daniel Knorr si Mihai Iepure-Gorski.

Lucrarile ce alcatuiesc “gesturile mici” amesteca frumusetea frusta a materialelor cu  atitudinile conceptuale. Rezultatele sunt o serie de gesturi si de obiecte discrete a caror simplitate este doar aparenta. Intentia declarata a acestor imagini este de a subiectiviza obiectele mult prea adesea reprezentate si percepute prin automatisme vizuale.

“La limita vietii de zi cu zi incepe taramul nesemnificativului, locul in care pot fi gasite gesturile si obiectele minore” spune Mircea Nicolae, curatorul Young Romanian Art in introducerea expozitiei “Small Gestures”. Impulsul poetic transforma lucrurile simple in imagini cu incarcatura puternica si surprinzatoare. Uneori acelasi poetic contribuie la eliberarea unor tensiuni existentiale.

De cele mai multe ori interventiile sunt minime si sunt aplicate unor obiecte banale. Razvan Botis in lucrarea “Black Hole” lipeste doua oglinzi rotunde fata in fata. Nimicul perfect oglindit la infinit este o interpretare poetica a gaurii negre. O alta lucrare a sa intitulata “Resin” prezinta o scandura de brad din care in loc de rasina picura stropi de aur.

Lucrarea “Hidden time” a lui Cezar Lazarescu reprezinta un ceas de perete cu ecranul pictat in alb, cu indicatoarele de timp indepartate. Sunetul este singura marturie ca ceasul functioneaza.

“Untitled”, video-ul de 17 secunde a lui Mihai Iepure-Gorski este o sugestie a indeciziei intentiilor suicidale. Imaginile prezinta urmele a doua talpi umede pe marginea unui bloc in timp de camera oscileza subtil intre cele doua planuri.

Din expozitie nu lipseste Daniel Knorr, artistul care in 2005 a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia. Lucrarea sa “Glass shards bring luck” este o pereche de ochelari refacuti din sticla reciclata.

 “Small Gestures” este o demonstratie proaspata de gesturi mici ce pot elibera concepte mari.

Young Romanian Art este proiectul rezidentei curatoriale si artistice a lui Mircea Nicolae la Institutul Cultural Roman din Venetia. Aceasta serie de expozitii saptamanale isi propune sa promoveze arta tanara romaneasca in timpul Bienalei de Arta de la Venetia.

Foto sus: Daniel Knorr, “Glass shards bring luck” – glasses made from recycled glass