Sfârşit de săptămână  dedicat artei şi culturii româneşti în Espacio Niram din Madrid

07 – 08 august, Madrid

Espacio Niram, local înfiinţat de pictorul român Romeo Niram la Madrid şi dedicat promovării valorilor culturale româneşti, devine în acest week-end scena culturii româneşti din Spania: 4 evenimente atragătoare, de la prezentare de modă la filosofie şi artă.

“La Blouse Roumaine”: expoziţie de artă artizanală de Elena Serb şi prezentare de modă – Vineri, 7 August, la orele 20, Espacio Niram, Madrid

Galeriile Bogdan Ater organizează expoziţia de artă artizanală a artistei  Elena Serb care cuprinde bluze româneşti tradiţionale de tip ie, urmată şi de o defilare de modă, realizată de tinere studente românce din Madrid, care vor prezenta creaţiile vestimentare. Acesta este primul eveniment din cadrul unui proiect mai larg, iniţiat de artistul plastic Bogdan Ater, care are în vedere o redescoperire a miturilor româneşti prin intermediul artei.

O introducere în lumea iilor româneşti din punct de vedere artistic o va face Isabel del Rio, istoric de artă, cu prezentarea “De la Matisse la Yves Saint Laurent”.

Horia Barna, Directorul ICR Madrid va vorbi despre tradiţiile româneşti şi necesitatea  continuării  lor astăzi, în timpuri moderne.

Evenimentul va fi prezentat de Fabianni Belemuski, directorul Revistei Niram Art care va oferi câteva repere  legate de inspirarea mai multor artişti români  din motive româneşti tradiţionale, cum ar fi pictorul Daniel Rosenthal şi celebrul său tablou “România Revoluţionară”.

Urmând firul artistic al serii, revista Yareah îşi continuă dezbaterea:

Brâncuşi versus Picasso, partea a II-a: Fotografie versus Pictură

Dezbaterea critică Brâncuşi versus Picasso, iniţiată de curând de Revista de Arte Frumoase Yareah în Espacio Niram din Madrid, continuă, în partea a doua, analiza operei celor doi artişti. De data aceasta, Constantin Brâncuşi este prezentat  în calitate de fotograf, iar Pablo Picasso renunţă la sculptură în favoarea picturii.  Amândoi artiştii aveau o mare pasiune pentru arta fotografică, fiind cunoscute astăzi  fotografiile realizate de Brâncuşi şi tehnica de pictură după fotografie folosită de  Picasso în mai multe tablouri.

La evenimentul organizat de Directorul revistei Yareah Martin Cid şi de istoricul de artă Isabel del Rio îşi aduc propria viziune artiştii plastici spanioli Alfred Fuchs şi Yulia Martínez, fotograful român Bogdan Ater şi filosoful Héctor Martínez Sanz.

– Vineri, 7 August 2009, la orele 22 H, Espacio Niram, Madrid –

După explozia de culori din iile româneşti, sâmbăta aduce o nota gravă:
Cafeneaua Culturala Espacio Niram, VI: “Cioran”

Invitatul celei de a şasea ediţii a Cafenei Culturale Espacio Niram, dedicată lui Emil Cioran, este filosoful spaniol  Héctor Martínez Sanz, care va susţine o prezentare a operei lui Cioran. În continuare, va avea loc  un dialog  între Héctor Martínez Sanz şi Fabianni Belemuski, directorul Revistei Niram Art, urmat de  un moment poetic.

8 august, 21.30 H, în Espacio Niram – Un eveniment organizat de Espacio Niram & Revista Niram Art

Mai multe detalii:

http://www.espacioniram.com/eventos/nicoleblanco.html
http://www.espacioniram.com/eventos/cafe_literario.html
http://revistaniramart.wordpress.com/ultimele-stiri/