Doi tineri artisti au descoperit, fiecare un mod original de a investiga dimensiunile narative ale imaginilor picturale. Pornind pe drumuri alaturate Ana Maria Micu si Catalin Petrisor suprapun la propriu intr-un mod ingenios dimensiunile de reprezentare ale picturii.
De la bun inceput trebuie spus ca ambii artisti se exprima intr-un stil realist ocolind sensibil realitatea. Daca o mare parte a fostilor lor colegi din asa numita Scoala de la Cluj si-au ales ca subiecte realitati sociale, uneori aproape socialiste, Ana si Catalin au dezvoltat de prin 2005, o atractie pentru mistic si fantastic. De la peisaje la personaje, lumile pictate de ei sunt crepusculare si bantuite de naluci.
Ultimele lucrari dintre care au fost selectate cele din expozitia “Understatement” de la C-Space din Beijing sunt in mod explicit intersectii cu lumea de dincolo.
Cum arata lumea de dincolo? In cadrul larg al primei picturi, aproape monocrome este introdusa cea de-a doua pictura colorata. Ana Maria Micu combina astfel doua lucrari: prima folosita la propriu ca fundal pentru cea de-a doua. Numai ca aceasta cea de-a doua reprezentare este un cadru decalat temporar, ca un frame dat putin inainte, intr-o actiune pictata.
Catalin Petrisor reprezinta cealalta lume in interiorul aceluiasi cadru pictural. Mai precis, Catalin intevine intr-un mod ingenios peste imaginea pictata in ulei pe panza cu o alta imagine conturata discret cu graphit-ul. Suprapunerea celor doua lumi reprezentata in tehnici diferite lasa posibilitatea receptarii lor simultane. Catalin Petrisor se afla intr-un moment de purificare cromatica ce sustine perfect vizual reprezentarea transparentei universurilor.
Proiectul “Understatement” deschide fereastra luminii miraculoase ce proiecteaza umbre nefiresti personajelor reale ale picturii.
“Understatement”, Catalin Petrisor, Ana Maria Micu, C-Space, Beijing China, 30 mai – 6 septembrie, 2009
Recent Comments