CONCURSUL NAŢIONAL

FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC, 2009
 tema speciala « La târg »

 

targul_de_la_negreni_muntean_0240_resize

 

Targul de la Negreni, foto Lucian Muntean

 

 

 

Ediţia a VI-a, noiembrie  2009

 

REGULAMENT

 

În cursul lunii noiembrie 2009, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Universitatea de Artă şi Design Cluj şi Asociaţia Art Image organizează a VI-a ediţie a expoziţiei „Fotografia – document etnografic”, concurs naţional de fotografie etnografică.

Parte din « Programul de Conservare a Culturii Tradiţionale » al CJCPCT Cluj, manifestarea se constituie din trei mari secţiuni: 

I Concursul de fotografie de autor, cu tema etnografica:

1.     secţiunea de fotografie alb/negru.

2.     secţiunea de fotografie color

          Fiecare autor sau instituţie poate trimite cel mult 5 lucrări listate, fără pass-partout, pentru fiecare din cele două secţiuni de concurs (fotografie alb/negru – fotografie color), iar dimensiunile se vor încadra între minim 20/30 cm şi maxim 30/45 cm.

 

II. Secţiunea specială cu tema « La târg ».

    Pentru această secţiune se vor trimite maxim 5 lucrări, doar pe suport digital (minim 150 dpi – maxim 300 dpi, 3000×2000 pixeli). Organizatorii vor printa numai lucrarea câştigătoare, care va fi integrată expoziţiei generale, restul lucrărilor urmând să fie prezentate sub formă de slideshow în cadrul vernisajului.

 

   III. Secţiunea internaţională, cu invitaţi din Polonia, care vor expune fotografii reprezentative pentru etnografia poloneză.

     

Generalităţi. Se admit fotografii cu caracter etnografic, din domeniul culturii tradiţionale materiale sau imateriale (obiecte sau detalii de obiecte de patrimoniu cultural tradiţional, costum popular, portret, obiceiuri tradiţionale, arhitectură tradiţională, industrie casnică, minorităţi etc). Realizarea tehnică a lucrărilor trebuie să se încadreze scopului expoziţiei, conservarea şi salvarea prin document foto a elementelor de cultură tradiţională. În acest sens, nu se acceptă intervenţiile în fotografie sau fotografiile experimentale.

Selecţia lucrărilor admise va fi făcută de un juriu de specialitate.

  

În cadrul concursului se vor acorda următoarele premii:

1.     Secţiunea de fotografie  alb/negru :

Premiul I –  1 000 lei  – Trofeul „ Carol Popp de Szathmary” 

Premiul II –  500 lei

Premiul III – 300 lei

2.     Secţiunea de fotografie color :

Premiul I –  1 000 lei  – Trofeul „ Szabo Tamas” 

Premiul II –  500 lei

Premiul III – 300 lei

     3. Secţiunea specială tematică « La târg »

          Premiul « Ioniţă Andron »   400 lei

    Asociaţia Art Image va oferi două premii speciale a câte 300 lei fiecare.

 

Lucrările premiate vor rămâne în patrimoniul CJCPCT Cluj. Restul lucrărilor vor fi returnate autorilor prin poştă  în termen de 90 de zile de la data încheierii expoziţiei, în cazul în care nu vor fi reţinute pentru expoziţia itinerantă a concursului. Organizatorii nu răspund de eventualele deteriorări din timpul transportului.

          CJCPCT Cluj îşi rezervă dreptul de a folosi imaginile din concurs în scopul promovării lor intermedia şi prezentării pe Internet, pe pagina web a CJCPCT: www.traditiiclujene.ro şi numai în acest scop.

          Participanţii sunt rugaţi să trimită lucrări până cel târziu  vineri, 23 octombrie 2009, la sediul CJCPCT Cluj, Calea Dorobanţilor  f.n., Cluj-Napoca, cod 400609.  Fiecare lucrare va fi însoţită în mod obligatoriu de talonul de participare explicativ completat de concurent.

În vederea realizării catalogului expoziţiei, participanţii sunt rugaţi să prezinte lucrările şi pe suport digital,  (jpeg, 20/25 cm / 300 dpi), însoţite de un CV şi  o fotografie personală.

        Vernisajul va avea loc  în noiembrie, în foaierul Bibliotecii Judeţene « O. Goga », Calea Dorobanţilor, f.n. la o dată care va fi anunţată.

Informaţii suplimentare se pot obţine la CJCPCT Cluj: tel 0264/597781, fax 0264/597782, e-mail: [email protected].