Dupa domesticirea comunismului prin formele artei contemporane, doi tineri artisti romani au facut un pas tematic, mai larg, prin imprejurimile mai indepartate ale istoriei artei moderne. Adrian Ghenie a ales sa reprezinte pictural personaje din trecutul artistic al Dadaismului, cunoscut a fi avut cateva piese romanesti in alcatuirea motorului sau, prin expozitia “Shadow of a Daydream” de la Haunch of Venison, Zurich.
“Core” este cea de-a doua personala realizata de Dumitru Gorzo in New York la Slag Gallery. Subiectele acestei expozitii sunt centrate in jurul unor embleme precum Constantin Brancusi si Coloana Infinitului.
Expozitia include o suita de acuarele si desene pe hartie, o instalatie sculpturala “Dual Absence” si o serie de picturi in ulei si argila pe panza.
Picturile de mari dimensiuni reprezinta scene ale constructiei si ale santierului ansamblului monumental de la Targu Jiu. Brancusi apare reprezentat printre mesteri si alaturi de Liga Nationala a femeilor gorjene, care a comandat memorialul. Alte picturi reprezinta atelierul de ansamblare al Coloanei Infinitului si vederi ale ansamblului sculptural, din epoca.
Dumitru Gorzo se afla intr-un moment de redefinire al mijloacelor de exprimare. Linia e mai agitata sau mai ascutita, agatata parca in conturul formelor sale. Prin introducerea argilei in ulei, printr-o tehnica originala a artistului, formele cat si culoarea picturilor sale sufera transformari. In ceea ce priveste forma, elementele figurative apar mai diluate, usor mai pufoase, iar culoarea este si ea mai retinuta intr-o gama, la propriu mai pamantie.
Desenele si acuarelele raman constanta din arta lui Gorzo; bestiarul personajelor butucanoase cu forme sexuale bine reliefate, al coconilor creste cu fiecare expozitie.
Instalatia sculpturala “Dual Absence” pune alaturi trei personaje (niste costume modelate in rasini sintetice) cu un panou pictat in pasta roz abundenta. Referinta la iconografia medievala a geografului care scoate capul din sfera de cristal a universului pamantesc inspre cosmos e suficent de sugestiva. Aici personaje “regular office” privesc “dincolo”, in universul artei.
Dumitru Gorzo – “Core”, Slag Gallery, New York, 14 mai – 27 iunie 2009
Articol apărut în Observator Cultural Nr. 478, 11.06.2009
Recent Comments