1_decromania-mrpreviewPictorii esticii sint la moda in Occident, atat ca noua atractie estetica cat si ca investitie fianciara intr-o o piata artistica inca nedezvoltata dar cu potential enorm de crestere rapida. In ultimii ani, Vechea Europa a redescoperit una dintre cele mai solide scoli realiste de pictura practicata in prezent, in exotica “Noua Europa”. tarile est-europene au pastrat si perfectionat timp de peste patru decenii, ca stil oficial realismul de la formele sale academice, la cele socialiste, contrand puternic avangarda vestica. Mostenirea tehnicii picturii realist socialiste este reconvertita cu succes de tinerii artisti romani tocmai in contextul diversitatii globale.
Cu fiecare expozitie a sa, Roman Tolici s-a apropiat tot mai mult de magia reprezentarii realiste. Zona care il incanta este cea a peisajului alegoric ce creeaza stari de spirit. Privite in ansamblu cele 12 lucrari din seria “Park” alcatuiesc un calendar simbolic de zile nationale.. Se intampla ca orasul sa fie un Babel caleidoscopic alcatuit din franturi de realitati internationale ce amesteca la un loc mai multe capitale. Proiectiile acestor geografii spirituale, imbunatatite pictural genereaza stari ce plutesc deasupra natiunilor. Semaforul ce arata culoare rosie intr-o intersectie pe t imp cetos de noapte celebreaza ziua nationala a Romaniei. Umbrele taioase de soare rece in dupa-amiezele de iarna la malul marii descriu vizual spiritul rusesc. Tolici descrie prin elemente de peisaj emblematice identitati recognoscibile ce devin simboluri mai puternice decat chiar steagurile acelor natiuni.
In seria “Action” Tolici adopta un realism serializat, in care compozitia este delimitata in cadre successive, asemanatoare frame-urilor unui film. Intre aceste secvente este introdusa coordonata timpului. O proba de mestesug tehnic este cea a fortarii repetitiei cu exactitate a unui cadru compozitional, fara a pierde elementele si forta sa expresiva. Fiind parca pus in fata multiplicarii propriei lucrari Roman Tolici demonstreaza ca “Pictura poate bate Filmul ori Fotografia”.
Frizeria lui Tolici este o sarja artistica pe seama icoaneleor moderne ale istoriei. “Barber’s Shop” aduna o colectie de personalitati marcante al istoriei de la Bin Laden, Lenin si Che Guevara la Hugo si Dali pe care le reprezinta impecabil fara barbi si mustati. Stapanind realismul atat in pictura cat si in desen, Tolici topeste cu success reprezentarea aproape fotografica intr-o alegorie picturala.

Roman Tolici, “Cel mai probabil mâine”, 18 septembrie – 30 noiembrie 2008, Muzeul National de Arta Contemporana.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.