HT003 GALLERY VA INVITA MARTI, 16 IANUARIE 2007, ORELE 19.00, LA EXPOZITIA “SI MIORITA SE INTEGREAZA, NU-I ASA?” (FOTOMONTAJ, ANIMATIE), DE BOGDAN IORGA.
www.ht003gallery.blogspot.com
Adresa: Str. Hanul cu tei, Nr. 22, sector 3, Bucuresti.
(Luni – vineri: 11 – 18; sambata: 10 – 15).
Contact: +0740 032 142; [email protected]

La 1 Ianuarie 2007, dupa tratative indelungate, dupa un proces de monitorizare, Romania a aderat la Uniunea Europeana. Presa a urmarit si comentat evenimentele, ca si intregul proces de negociere, demarat cu cativa ani in urma. Au fost dezbateri numeroase pe acest subiect. Toata lumea are asteptari: sperante ori scepticism. Au aparut bancurile, pornind de la marile diferente, percepute ca o adevarata prapastie, intre standardele europene si viata de la noi, in majoritatea domeniilor. Bogdan Iorga, “un bancagiu serios”, comenteaza si el. Si cum face asta? Se identifica cu un cetatean de rand, care spera intr-o viata mai buna, odata cu aderarea la U.E. Trezindu-se intr-o dimineata de inceput de ianuarie, constata cu tristete ca noua situatie nu se traduce prin nici un fel de schimbare in viata de toate zilele (ceea ce omul obisnuit doreste cu ardoare!). Astfel: parcul din jurul blocului in care locuieste e mai plin de gunoaie ca oricand, cu toate eforturile echipelor de la
ADP; acelasi boschetar stand pe aceeasi banca, vechea Dacie care nu porneste, si interventia salvatoare a lui “nea Florica, doctorul tuturor rablelor din zona”… actiunea se petrece in cadrul unei zile senine, nefiresc de insorita si de calda pentru acest anotimp. Insa omul nostru nu se bucura pentru acest lucru marunt. El vrea altceva. Se pare ca exista o soarta implacabila, care face ca noi, romanii, sa nu fim fericiti. Chestia asta, cu aderarea, parca evidentiaza relele, defectiunile, lucrurile negative, in loc de prosperitate si de mai bine. Se intreaba, B.I., in legatura cu data de 1 ianuarie: “…care e diferenta dintre o conserva din ultima seara de garantie valabila, si ea insasi, dupa miezul noptii, cand a expirat?”
Insa noi stim ca urmeaza un alt proces indelungat: cel al integrarii, in care toate trebuie sa se transforme calitativ. Iorga ne propune, cu umor, schimbari radicale (prin fotomontaj) in domeniul agriculturii – zona sensibila, supusa restructurarii: martoaga devine cal/cai putere, gaina e alta, vita pare un cyborg, iar oaia din legenda, Miorita superstar joaca intr-un film ca eroina a integrarii.
Pana una-alta, aderarea la U.E. produce proiecte artistice. Ceea ce ne intereseaza la fel de mult.

Teodor Graur

HT003 GALLERY EXPUNE ARTA CONTEMPORANA PENTRU EDUCATIA PUBLICULUI.