HT003 GALLERY VA INVITA VINERI, 15 SEPTEMBRIE 2006, ORELE 19.00
LA EXPOZITIA “TRICOLOR RASTURNAT” DE ANA BANICA (INSTALATIE).
Va asteptam.

Ana Banica revine, in septembrie, la HT003 gallery, cu Ready-Made, cu focalizarea kitsch-ului, cu tricolorul romanesc. Cunoscuta deja, prin pictura “gata-facuta” (musamaua imprimata industrial cu imagini diverse – flori, animale, vederi – pe care a scris, simplu, “Pictura”), artista isi dezvolta programul in mod coerent, sistematic si demonstrativ, investigand zone delimitate pentru cercetare. Cultura populara este, in prezent, domeniul ei de interes; exista o varietate de kitsch aferent: un kitsch al strazii, un kitsch urban, kitsch-ul turistic, religios ori national…
Ana Banica prospecteaza, din interior, o zona subliminala, ceva ce avem cu totii de acasa; acel spatiu ideal, in care personalitatea feminina se manifesta: am crescut cu grija ocrotitoare a mamei, cu artefactele produse de ea. Casa bunicii – un mic paradis, incarcat de mile-uri, macrame-uri, cusaturi; tot ceea ce se poate face cu panza si cu ata in spiritul acelui paradis domestic.
Putem sa numim asta kitsch casnic – material bun pentru proiecte a la Komar & Melamid, dar pe de alta parte, privim aceste lucruri cu nostalgie si intelegere.
Pentru ca au valente reprezentative, artista le conecteaza cu culorile nationale. Si tricolorul este un cod, la care noi, romanii, reactionam afectiv. In vorbirea curenta, spunem “rosu – galben – albastru”, ca si cand am citi rasturnat (poate din interior?) ordinea culorilor, si asa l-a pictat Ana Banica.

Teodor Graur

Adresa: Str. Hanul cu tei, Nr.22, sector 3, Bucuresti.
(Luni – vineri: 11 – 18; sambata: 10 – 15)
Contact: +0740 032 142; [email protected]

“HT003 gallery” expune arta contemporana pentru educatia publicului.