GALERIA NOUA
photography & new media
15 Academiei St.
010012 Bucharest
[email protected]
www.galerianoua.ro

PARTICIPARE GALERIA NOUA LA TIRGUL DE ARTA CONTEMPORANA VIENNAFAIR ’06

In perioada 6 -9 aprilie 2006 Galeria Noua a participat la VIENNAFAIR – eveniment international de arta contemporana care reuneste cele mai importante 100 de galerii de arta contemporana din Europa. Editia din acest an a acordat o mai mare atentie invitarii si implicarii unor galerii si institutii din centrul si sud-estul Europei. Dupa ce in 2005 Galeria Noua a fost singura galerie din Romania invitata sa participe la VIENNAFAIR – invitatie datorata identitatii clare pe care galeria o are pe scena contemporana romaneasca inca din 2001 precum si coerentei expozitiilor si evenimentelor sale – echipa organizatoare a tirgului a reeditat invitatia si in 2006.

In acest an Galeria Noua a invitat-o pe curatoarea independenta Andreiana Mihail sa faca selectia standului, care a cuprins unele dintre cele mai importante nume de artisti romani care lucreaza cu fotografia:
Alexandra Croitoru
Teodor Graur
Iosif Kiraly
Vlad Nanca
Gheorghe Rasovszky

Prezenta si standul Galeria Noua la VIENNAFAIR ’06 au fost remarcate de reviste precum: Art Review, Spike Art sau Report.

Alexandra Croitoru (nascuta 1975) este una dintre cele mai importante figuri artistice din generatia sa. Atit inainte cit si dupa absolvirea Universitatii de Arte Bucuresti (1998) artista expune proiecte individuale sau de grup in diverse expozitii sau festivaluri. Preocupata din ce in ce mai des in ultimii ani de contextul in care isi prezinta proiectele, fie ca este vorba de un muzeu, o galerie sau o revista, Alexandra Croitoru isi relationeaza si gindeste lucrarile pornind de la realitatile societatii contemporane. Din 1999 este asistent-universitar la departamentul Foto-Video de la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti.

Teodor Graur (nascut 1953) expune inca din 1978 in tara si strainatate folosind medii variate: pictura, fotografie, instalatie, video si
performance. Autor de concepte, Teodor Graur a contribuit, dupa 2000, la dezbateri pe teme de interes, in publicatiile de arte vizuale Arta si Artelier,in presa culturala si audiovizuala; a conceput si tiparit cataloage de autor. Din 2003 Teodor Graur coordoneaza curatorial si organizatoric galeria HT003, Str. Hanul cu tei din Bucuresti, care expune lucrari ale artistilor contemporani.

Iosif Kiraly (nascut 1957) este artist vizual care lucreaza in medii precum: fotografia, instalatia, performance. Din 1990 este membru in proiectul colaborativ subREAL, iar in ultimii ani a lucrat de asemenea impreuna cu arh. Mariana Celac in diverse proiecte documentare despre tranzitia din peisajul arhitectural post-comunist din Romania. Din 1991 tine un curs de fotografie la Universitatea de Arte din Bucuresti iar in 1995 devine membru fondator al Departamentului Foto Video in cadrul aceleiasi institutii. Periodic a sustinut seminarii / ateliere de creatie in universitati si centre artistice internationale.

Vlad Nanca (nascut 1979) este unul dintre cei mai activi artisti din noua generatie. Pe linga activitatea sa artistica, Vlad Nanca a initiat si coordonat diverse proiecte destinate dezvoltarii unei alternative la arta institutionalizata din Romania. Astfel, a deschis in propriul apartament o galerie de arta (2020 Home Gallery) care a gazduit expozitii prezentind tineri artisti vizuali.

Gheorghe Rasovszky (nascut 1952) este un reprezentat important al generatiei sale. A absolvit Universitatea Nationala de Arta Bucuresti in 1977, departamentul Scenografie. Creatia sa artistica complexa utilizeaza cele mai diverse medii de expresie – de la pictura, asamblaj, instalatie, fotografie si video si se intinde pe parcursul a mai mult de doua decenii. Pe linga proiectele sale artistice este autorul unor proiecte scenografice pentru pentru film, teatru, televiziune, advertising (1978-2003) dar si creator de
decoruri si costume pentru toate tipurile de formate specifice de televiziune, talk-show, videoclip, spot. Gheorghe Rasovszky este autorul conceptului si regiei documentarelor Avangart (2002-2003, TVR Cultural) si Art Autor (incepind din 2003, TVR Cultural) serial despre artistii si arta contemporana romaneasca, in colaborare cu Carmen Rasovszky.

Publicul VIENNAFAIR ’06 a fost constituit in mare parte din colectionari si profesionisti in domeniul culturii si artei contemporane – critici, curatori, directori de muzee, reprezentanti ai celor mai importante institutii internationale. Numarul de vizitatori ai tirgului s-a ridicat la peste 12.000 de persoane, din care 10 % din alte tari europene.

Participarea Galeria Noua la VIENNAFAIR ’06 a fost posibila cu sprijinul: Erste Bank Viena, Allianz Tiriac, Ministerul Culturii si Cultelor. Parteneri media: IDEA arta+societate, Suplimentul de Cultura, RFI Romania
Partener: RCS-RDS
—————————————————————————-
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania