GALERIA NOUA
curator: Aurora Kiraly
Str. Academiei 15
Bucuresti 1
[email protected]
www.galerianoua.ro
va invita MIERCURI, 16 FEBRUARIE, 2005 ORA 18:00
la vernisajul expozitiei
PORTFOLIOS REVIEW 4
ATITUDINI
[16 – 27. 02. 2005]
Selectia acestei editii prezinta lucrarile a opt tineri artisti care abordeaza fotografia din perspective diferite. Proiectele lor formeaza, ca intr-un joc de puzzle, o imagine despre citeva dintre tendintele urmate de tinerii fotografi.
Alexandra Blidaru
Ana Banica
Vlad Eftenie
Andrei Farcasanu
Wanda Hutira
Helen Jilavu
Alina Somandroiu
Roxana Tomescu
Portfolios Review 4 continua seria initiata in 2001, dedicata tinerilor artisti. Ideea principala a expozitiei este aceeasi – de a promova cei mai promitatori tineri artisti vizuali si de a oferi curatorilor, artistilor, publicului amator de arta contemporana si mass-media nume noi si promitatoare.
Expozitia ATITUDINI, prezinta nu numai abordari diferite ale fotografiei ci extinde si aria artistilor selectionati la nivel european, pentru ca reuneste nume din doar din scoala de fotografie bucuresteana ci si din Cluj sau Amsterdam. Proiectele prezentate sint selectionate din 60 de documentatii primite de la tinerii care lucreaza in domeniul fotografiei. Background-urile lor sint diferite, dar convergente: studii artistice (pictura, pictura monumentala, fotografie) sau de arhitectura.
Seria Portfolios Review a fost initiata in octombrie 2001 de curatoarea Aurora Kiraly si se doreste a fi o sansa de afirmare pentru studenti si tineri absolventi ai universitatilor de arta care lucreaza cu noile media: fotografie, arta video, animatie, proiecte multimedia, net art, instalatii interactive; astfel, acestia au ocazia sa expuna la Galeria Noua – unul dintre cele mai dinamice spatii de arta contemporana din Romania.
O parte din artisti isi prezinta lucrarile pentru prima oara, de aceea expozitia este gindita ca un Portfolios Review, cu public. Acest tip de expunere si cadrul informal isi propun sa micsoreze distanta si stresul, specifice intalnirilor oficiale, prin care un tinar artist isi prezinta mapa cu lucrari la diversi curatori si critici; in acelasi timp, ofera si celorlalte categorii de public interesate de arta contemporana un material proaspat despre generatia de artisti in formare.
Portfolios Review este, de asemenea, un exercitiu care incearca sa motiveze acesti artisti sa-si continue cautarile si lucrul, chiar daca contextul cotidian nu este foarte stimulativ – expozitia fiind inclusa in programul de promovare a tinerilor artisti.
***
Proiectul e-motion este o parada a sentimentelor si emotiilor, pentru ca ele sunt tentaculele noastre spre exterior, prin care emitem si primim impulsuri. Emotiile sunt o expresie a starii noastre spirituale. Emotiile sint cele care reflecta si coloreaza personalitatea fiecaruia. […] Am ales femei din aceasta generatie, in jur de saptezeci de ani, pentru ca este o generatie cu care eu am comunicat foarte mult, inca de copil; este generatia bunicii mele. […] Emotiile si starile definite pe carton in limba engleza nu ar fi insemnat nimic pentru ele, chiar daca ar fi fost scrise in romaneste, pentru ca ele nu pot “juca”, mima, sau sa se transpuna in asa fel incit sa transmita aceste trairi. Ele pozeaza pur si simplu, asa cum sunt, transmitind starea care le defineste in momentul fotografiei. De aceea, discrepanta intre emotia “comandata” prin carton si expresia lor este atat de mare, atat de incitanta, si nu in ultimul rind atat de sincera. – Ana Banica – e-motion, 2004
Ca orice provinciala cu statut de Bucuresti in ultimii ani, captez eclectismul inconjurator si fermecator al unui mare oras. […] Povestea porcului este povestea unei lumi civilizate in care porcul se prajeste la flacara buteliei pe patul de scanduri al usei de la sopron in curtea de pe strada de la colt cu bulevardul “victoriei socialiste”.
Alina Somandroiu – Povestea porcului, 2004
Nou-nascutii sint anonimi prin lipsa unei identitati, a unei personalitati – toti fac cam aceleasi lucruri, nu au inca un nume, iar unele culturi, cind se face referire la ei, nici nu sint diferentiati pe sexe. Marea majoritate a oamenilor este de parere ca toti copii mici sint la fel. Cu toate acestea, nou-nascutii nu sint identici. Din punct de vedere vizual, ei sint diferiti si pot fi identificati.
Ana Alexandra Blidaru – De la intrarea in lume, la iesirea din anonimat, 2004
Galeria Noua este situata pe Str. Academiei 15, in zona Universitatii vis-a-vis de Universitatea de Arhitectura. Expozitia ATITUDINI este deschisa pana pe 27 februarie 2005, de miercuri pana duminica, intre orele 11:00 – 19:00.
Sponsor: Connex
Parteneri media: Observator Cultural, IDEA arta+societate, Biz, Business
Review, Ziarul Financiar, Delta RFI
Marketing Communication: add
Partener: RDS
Pentru informatii, fotografii, achizitii contact: Erika Olea 0723 172850 /
[email protected]
_________________________________________________________________________
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania
Recent Comments