În cadrul Festivalului UK_RO 2004, British Council şi Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la conferinţa de presă care va avea loc cu ocazia deschiderii expoziţiei De la Moore la Hirst – 60 de ani de sculptură britanică, eveniment care încheie în România Festivalul UK_RO 2004 (www.uk-ro.net). Conferinţa de presă va avea loc vineri, 17 decembrie, ora 11.00, la Muzeul Naţional de Artă al României, în prezenţa doamnei Roxana Theodorescu, Director al Muzeului, doamnei Gabriela Massaci, Director de Arte şi Comunicare al British Council România, domnului Carl Boehr, Preşedinte şi CEO al Aviva Asigurări de Viaţă şi domnului Colin Ledwith, curatorul expoziţiei.
Expoziţia De la Moore la Hirst continuă la Bucureşti dialogul cultural între România şi Marea Britanie început prin retrospectiva Brâncuşi organizată de Tate Modern la Londra la începutul acestui an.

Este cel mai semnificativ eveniment expoziţional dedicat sculpturii britanice în România de la expoziţia Henry Moore din 1966 şi un eveniment de anvergură în oricare din marile muzee ale lumii. British Council a mai organizat în ultimii ani evenimente de această desfăşurare doar la Paris, Beijing şi Teheran.

De la Moore la Hirst prezintă o retrospectivă a sculpturii britanice a secolului XX. Publicul va avea prilejul să vadă peste 50 de lucrări originale semnate de creatori de prim rang – pornind de la părintele sculpturii britanice moderne, Henry Moore, străbătând deceniile de inovaţie şi experiment cu Barbara Hepworth, Eduardo Paolozzi, Richard Long, Tony Cragg, Anthony Caro, Antony Gormley, Mona Hatoum şi ajungând astăzi la Damien Hirst, cel mai lăudat şi controversat sculptor britanic contemporan. Un element special al expoziţiei îl constituie integrarea pentru prima oară a unui artist român, Paul Neagu, în ansamblul marilor nume ale sculpturii britanice.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 17 decembrie, ora 18.00 la Muzeul Naţional de Artă al României în prezenţa Ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, domnul Quinton Quayle, a Ministrului Culturii şi Cultelor, Acad. Răzvan Theodorescu, a Directorului General Adjunct al British Council, Dr. Robin Baker, a Ambasadorului României la Londra, domnul Dan Ghibernea, a Directorului Muzeului Naţional de Artă al României, doamna Roxana Theodorescu şi a Directorului British Council România, domnul Stephan Roman.

Accesul la vernisaj se va face pe bază de invitaţie. Presa interesată să participe la eveniment este rugată să se acrediteze la Cătălina Ocheşilă, Coordonator Relaţii Publice.


Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 18 decembrie 2004 – 27 februarie 2005. Programul de vizitare al expoziţiei este: miercuri – duminică între orele 10.00 şi 18.00. Pe parcursul celor unsprezece săptămâni expoziţia va fi însoţită de o serie de activităţi de educaţie alternativă – proiecţii de filme, un spectacol de teatru, prelegeri, programe pentru familii (programul detaliat în Anexă).

British Council mulţumeşte partenerilor săi: Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Muzeului Naţional de Artă al României şi partenerilor media: Graffiti BBDO şi Şapte Seri.

O menţiune specială de mulţumiri pentru compania Aviva Asigurări de Viaţă care s-a alăturat echipei de parteneri a evenimentului şi a fost şi sponsorul principal al retrospectivei Brâncuşi organizată la începutul anului la Londra.

Detalii despre expoziţia De la Moore la Hirst – 60 de ani de sculptură britanică pot fi obţinute de la Codruţa Cruceanu, Manager Programe de Artă.

Festivalul UK_RO 2004 promovează identitatea şi diversitatea culturală a Românei şi a Marii Britanii printr-un program de evenimente care au loc pe parcursul anului 2004 în cele două ţări.

British Council Telefon 307.96.00

Calea Dorobanţilor 14 Fax 307.96.01

Bucureşti 010572 Email [email protected]

România Web www.britishcouncil.ro

British Council oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către educaţia şi creativitatea britanică şi stabileşte relaţii durabile între Marea Britanie şi alte tări. Pentru mai multe informaţii despre activitatea British Council în România vizitaţi: www.britishcouncil.ro