Precizare:
Initiat in primavara anului 2002 de catre Balcan Art Network (BAN) acest proiect expozitional, al carui curator invitat este Harald Szeemann – a avut un parcurs adaptat spiritului regiunii. Etapa preliminara de vizite de documentare facute de Harald Szeemann in fiecare dintre tarile implicate in proiect a depasit cu mult programarea initiala.
 
In cadrul intilnirii pe care am avut-o in urma cu o saptamina la Madrid, Harald Szeemann a exprimat interesul pentru a vizita Romania si a confirmat astazi, 26 februarie, intentia de a face o vizita la Bucuresti in perioada 8, 9 martie, in cadrul ultimei serii de vizite curatoriale  – Sofia, Bucuresti, Chisinau.
 
Gasiti in continuare traducerea invitatiei de participare si un scurt sinopsis al proiectului.
 
 

INVITATIE DE PARTICIPARE

BLOOD & HONEY
Contemporary Art from the Balkans

Organizator: Balkan Art Network (BAN)

Curator invitat: Harald Szeeman

Expozitia va fi deschisa in luna mai la Essl Sammlung Museum, Viena (mai/iunie – septembrie 2003)

Proiectul isi propune sa prezinte si sa promoveze creatia vizuala contemporana din Europa de Sud-Est (Balcani) pe scena internationala printr-o selectie de lucrari care sa ilustreze cele mai recente, experimentale si inovative directii de creatie artistica din regiune.

Lista contactelor din fiecare tara inclusa in proiect (curatori/institutii):

 1. ALBANIA
  Edi Muka, Tirana
 2. Bosnia & Herzegovinia
  Lejla Hodzic, Sarajevo Center for Contemporary Arts, Sarajevo
 3. BULGARIA
  Kamen Balkanski, Art & Culture Consultancy Group, Sofia
 4. CROATIA
  Dean Zahtila, Labin Art Express, Cultural & Art Association, Labin
 5. GRECIA
  Christos Savvidis, ARTBOX, Kavala/Thessalonik
 6. UNGARIA
  Adele Einstein, C3 (Center for Culture & Communication Foundation), Budapesta
 7. MACEDONIA
  Melentie Pandilovski, Contemporary Arts Center, Skopje
 8. MOLDOVA
  Lilia Dragneva, Center for Contemporary Art, Chisinau
 9. ROMANIA
  Irina Cios, International Center for Contemporary Arts (ICCA), Bucuresti
 10. SLOVENIA
  Peter Tomaz Dobrila, PEGLA, Maribor
 11. TURKEY
  Vasif Kortun, Istanbul Contemporary Art Project, Istanbul
  Eden Kosova, Platform Garanti Contemporary Art Center, Istanbul
 12. YUGOSLAVIA
  Dejan Sretenovic, Museum of Contemporary Art, Belgrad
  Zana Poljakov, Cultural & Art Association REMONT, Belgrad

Scurt sinopsis

Prin expozitia “Blood & Honey” Harald Szeemann isi propune sa prezinte cele mai noi productii de arta contemporana din regiunea balcanilor punand accent pe arta provocativa si subversiva si pe lucrari ce nu au mai fost prezentate pe scena artistica internationala.

Proiectul este prevazut a fi itinerat in mai multe galerii si muzee din Europa si SUA. Prima expozitie va avea loc la Essl Sammlung Museum din Vienna, in perioada mai – septembrie 2003

Membrii BAN – curatori/instituii de contact – au rolul de a pune la dispozitia curatorului Harald Szeemann informatii despre arta contemporana din tarile lor si de a media dialogul cu artistii din fiecare tara in sensul definirii unei intelegeri cit mai complexe despre dimensiunile artei contemporane in Balcani. Selectia participantilor se va face de catre Harald Szeemann in colaborare cu curatorii din tarile respective implicati in proiect.

Expozitia va consta in principal din lucrari produse intre 2000 – 2002, fara a exclude lucrari mai vechi care ar putea contribui la aspectul vizionar si la intensitatea expozitiei, precum si in proiecte complet noi produse special. Nu exista ierarhie in cadrul mediilor vizate – nici un mediu nu este exclus. Criteriul de baza este ca artistii participanti sa traiasca si sa activeze in Regiunea Balcanilor si ca lucrarile selectate sa aiba o energie si intensitate care sa surprinda publicul international.

Expozitia propune o abordare vizionara care sa defineasca diferite aspecte (intelectuale, spirituale, fizice) legate de Balcani, o zona a extremelor, precum si sa schimbe conotatia negativa (in majoritatea tarilor din regiune oamenii nu se bucura sa fie considerati balcanici).

Cei intersati sa participe sunt invitati sa depuna la sediul CIAC proiecte care sa raspunda temei propuse. Termenul limita de depunere este vineri 7 martie, orele 13:00. Proiectele vor fi depuse la dna. Ileana Savu

Informatii suplimentare puteti obtine la sediul CIAC sau la telefon la numerele mai jos mentionate.