constantin lucaci 1.jpgCONSTANTIN LUCACI
7 IULIE 1923 – 19 IULIE 2014
Uniunea Artiștilor Plastici din România anunță cu profundă mâgnire trecerea în neființă a celui care a fost sculptorul Constantin Lucaci, profesor, laureat al Premiului Herder.
Deschizător de drumuri, creator al unei opere originale ca viziune și limbaj , marele artist a rămas în memoria colegilor, prietenilor și iubitorilor de artă datorită celebrelor sale fântâni cinetice, sculpturilor monumentale în piatră și oțel, printre care reamintim fântânile realizate în București, Reșița, Constanța sau Brăila.
Operele lui Constantin Lucaci se află în cele mai importante muzee din România: Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul Regional din Suceava, Muzeul de Artă Contemporană din Galaţi, Muzeul de Artă din Constanţa.
Arta sa se regăseşte şi în colecţii particulare din ţară şi străinătate: Anvers (Belgia), Copenhaga (Danemarca), Veneţia, Roma, Milano, Ferrara (Italia).
Constantin Lucaci, apreciat deopotrivă în țară și dincolo de granițe, a trecut în veșnicie lăsându-ne moștenire  opera sa dar și crezul său: Arta adevărată nu moare niciodată!