Henwood Library – Din dragoste de carte și de arte

Galeria Galateca găzduieste până pe 16 iunie expoziția artistului britanic Simon Henwood, iar după această dată o selecție din lucrările și cărțile expuse vor ramâne în colecția permanentă a galeriei, putând fi vizionate în gallery-shop-ul NeoGalateca.

Personalitate de factură enciclopedică, Simon Henwood a început înca din anii ’80 să creeze nenumarate picturi, desene, a scris și ilustrat cărti pentru copii, a regizat videoclipuri, a fost director de creație pentru mai multe proiecte muzicale și cinematografice. În ultimul an s-a concentrat pe un alt proiect de suflet, editura ce îi poartă numele, în care publică cărți bibliofile în colaborare cu mai mulți artisti pe care ii admiră și de care a fost inspirat, printre care fotograful american Robert Frank, artistul Henry Jones sau ilustratorul și scriitorul Eduard Gorey. Alte colaborări interesante mai includ albumul inedit: ‘Smile Hitler – Propaganda and Idolatry’, albumul dedicat turneului Rihannei ‘The Last Girl on Earth’ și albumul dedicat turneului ‘Glow in the Dark’ al muzicianului Kanye West.

Expoziția de la Galateca reunește o selecție din toate domeniile creative în care Simon s-a desfășurat, având în centru picturile sale în guasa ce îi reprezinta pe cei cinci tineri rebeli. Personajele sunt pictate ‘așa cum sunt ele, cum aleg ele să pozeze; nu există conștiință de sine, ci doar o transpunere brută a eului lor interior’ dupa cum mărturisește artistul legat de seria ‘Adolescenți’ ce cuprinde peste 150 de tablouri.

Simon Henwood. Simon Henwood s-a născut în Portsmouth, Anglia în 1965. Trăiește și lucrează la Londra. A expus în ultimii 25 de ani în muzee și galerii de renume precum MOMA (NYC), UCLA Hammer Museum (LA) și mai recent într-o dublă expoziție împreună cu Francis Bacon la Galerie Sophie Scheidecker (Paris).

Simon Henwood, Henwood Library, first issue, year 2013. Image courtesy of the artist.

Simon Henwood, ‘Sophie age 18’. Gouache on paper, 100/139 cm, London 2000. Image courtesy of the artist.

Simon Henwood: Henwood Library books, Book Covers sellection, 2010-2013. Image courtesy of the artist.

Expoziția ‘Henwood Library- Din dragoste de carte și de arte’ la Galateca este prezentată în premieră în Romania, fiind așteptată în următoarele luni și în alte capitale europene. De fapt, aceasta este chiar prima ta expoziție în România, deși nu e și prima vizită aici. Poti sa ne spui mai multe despre cum a fost initiat acest proiect?

Simon Henwood: În decembrie anul trecut, tocmai terminasem lucrul la prima ediție a revistei HL (Henwood Library) și mă pregăteam să o public undeva în jurul Crăciunului. Din nefericire, chiar atunci a murit mama mea și acest lucru mi-a dat complet planurile peste cap. Cred că în acest moment am realizat că ar trebui să fac un pas inapoi și să meditez mai mult la ceea ce doream să îndeplinesc cu acest proiect. În trecut obișnuiam să ‘mă reped’ cand venea vorba să finalizez ceva: să public imediat tot ce lucrez. De aceasta dată însă, din motive personale lesne de înțeles și cu o altă stare de spirit, am fost mult mai contemplativ și am început să mă gândesc la tot ce implică acest proiect pe termen lung.

Încă de la început, oportunitatea de a-mi prezenta proiectul în România și de a expune pentru prima oară aici m-a atras mult deoarece mi se părea o nouă frontieră de atins. România este o țară însetată de cultură și deschisă la schimbări ce oferă o platformă artistică portivită pentru fluxul de idei. Bineînțeles că pentru mine a fost o experiență nemaipomenită, mai ales că publicul a fost așa receptiv și entuziast. Toată această experiență m-a facut să mă gândesc mai departe la urmatoarele expoziții ‘Henwood Library’, pentru că cel mai important lucru pentru mine ar fi ca oamenii să fie receptivi, curioși și să interacționeze cu cărțile și arta pe care le-o prezint. Legat de expoziția de la Galateca, trebuie să adaug că am fost foarte norocos că am putut împărtăși idei cu un public așa extraordinar.

Așa este, expoziția a fost receptată foarte pozitiv de către public, iar mulți vizitatori au observat că arată ca o retrospectivă, aceasta a fost și intenția ta?

Simon Henwood: Expozițiile ‘Henwood Library’ au fost inițiate din dragostea mea pentru cărti și pentru artă. Am început să colectionez cărti încă de când aveam 15 ani, iar imediat după ce am absolvit, am început chiar eu să public reviste și cărți bibliofile (mai ales cărți de artă). Expoziția cu siguranță nu este o retrospectivă, însă aș putea spune că e începutul a ceea ce îmi doresc să fie o explorare continuă a ‘artei de a crea cărți’.  Deoarece este prima expoziție din această serie, am inclus și o parte din propriile mele tablouri, desene, fotografii și printuri care să completeze expoziția. Revista HL (Henwood Library) ce a fost lansată aici la Galateca explorează activitatea și lucrările altor artiști pe care eu îi curatoriez și a reprezentat de fapt o introducere la ceea ce va urma. Fiecare expoziție va fi diferită, cu o altă structură și accentul mereu altul. Deși voi continua să lucrez și să expun ca pictor, Henwood Library îmi oferă o platformă bogată prin care eu pot selecta și curatoria alți artisti și astfel pot să explorez și alte tipuri de demersuri în afara propriului meu univers creator.

Poți să-mi spui dacă percepția despre Romania s-a schimbat în ultimii sase ani, de la prima vizita în România?

Simon Henwood: Nu-mi dau seama exact dacă percepția s-a schimbat. Mi-a plăcut mult prima mea vizită aici și mereu mi-au plăcut oamenii pe care i-am intâlnit. Ce e drept, de data aceasta am avut ocazia să petrec mai mult timp și am început să cunosc și să înteleg cultura bogată a românilor, iar acest lucru a fost o experiență foarte interesantă pentru mine. Mi se pare că Bucureștiul e foarte activ și trece prin multe schimbări, sper doar ca în acest parcurs să își conserve totuși propriul patrimoniu.
Ai fost implicat în lumea cărților încă de la începutul carierei. Chiar după ce ai absolvit, ai scris și ilustrat cărți pentru copii, apoi ai publicat reviste, iar de curand te-ai aventurat în noul proiect, Henwood Library. De unde ți se trage aceasta iubire pentru cărți?

Simon Henwood: Tatăl meu m-a învățat cum să respect cărțile încă de când eram un copil. Cum să le țin, cum să întorc paginile cu grijă și nu în ultimul rând să le apreciez textura și mirosul lor aparte. Cred că pentru tatal meu, cărțile reprezintă obiectul cel mai apropiat de natură pe care omul îl poate crea. Designul de cărți și imprimarea lor digitală s-au dezvoltat în ultimii ani într-un ritm incredibil în sens pozitiv, iar acest lucru nu se poate spune despre o mulțime de alte forme de artă. Pentru prima dată, computerele și noile tehnologii digitale au găsit un partener perfect, cartea. Sumele de producție reduse și faptul că acum toți oamenii își pot permite cărți frumoase este o revoluție ce nu trebuie să fie subestimată.
Ne bucurăm că primul avanpost Henwood Library este în România. Te rugăm să numești câteva cărți care au o semnificație specială pentru tine și care pot fi găsite la Galateca.

Simon Henwood: Când am facut selecția de cărți pentru expoziție, am dorit să includ lucrări din diferite etape din viața mea. Cele dintâi fiind chiar cărțile pentru copii. Acestea au fost publicate în America la sfărșitul anilor ’80. A piece of Luck a fost o carte importantă pentru mine, a treia dintr-o serie de treisprezece, ce a trasat în linii mari ce urma să fie stilul meu de ‘a spune povești’. Deși are o structură foarte simplă, cred că ar face față cu brio rigorilor de astăzi. De asemenea, m-am bucurat să-mi pot revedea caietele de schițe din anii ’90. Evident, nu pot să trec cu vederea cel mai recent proiect, adică prima ediție din Henwood Library, care a presupus un parcurs creativ foarte drag mie. Sunt foarte entuziasmat cu privire la edițiile viitoare și sper din suflet că peste mai mulți ani acestea vor deveni opera mea cea mai de preț, declarația mea de dragoste dată artei.
Câteva cărți din expoziție sunt rodul unor colaborări cu alți artiști ce au făcut istorie, precum ilustratorul și scriitorul Edward Gorey, fotograful american Robert Frank și artistul Henry Jones. Care e povestea din spatele procesului de selectie pe care tu l-ai făcut?

Simon Henwood: Toți sunt artiști pe care eu îi respect foarte mult și pe care am avut privilegiul să îi cunosc îndeaproape. Am învățat atât de multe de la artiștii pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului. Și aici nu mă refer doar la practica lor artistică, ci și la modul în care își trăiesc viața, la felul lor de-a fi. Artsitul Edward Gorey a fost unul dintre cei care m-au influențat cel mai mult în timpul studenției. Simplul fapt de a fi avut ocazia să îl cunosc personal și să fi petrecut cu el câteva zile este o amintire pe care nu o voi uita niciodată și care încă este foarte limpede în mintea mea, chiar și după aproape 18 ani. Am observat că mai ales artiștii ce se află în ultima parte a vieții lor au darul și răbdarea necesară pentru a-i învăța atât de multe pe alții și au nenumărate povești la care cei mai tineri se pot raporta.

Care crezi că este cea mai importantă influență în lucrările tale?

Simon Henwood: Cred că este important să fii deschis, dar să ai drumul tau și ceea ce te motivează foarte clar stabilit. Pentru a ști cu adevărat ce vrei să transmiți. În cazul în care acest lucru este clar, totul poate fi o influență. Chiar și cele mai surprinzatoare lucruri pot declanșa o idee  – acesta este unul dintre cele mai palpitante aspecte in ‘meseria’ de artist.
Cât de important este subiectul în procesul creativ?

Simon Henwood: Trebuie să recunosc că mă răzgândesc des în legătură cu subiectele pe care le aleg. De exemplu, deși portretele ocupă un rol important în lucrările mele, încerc mereu să transmit ceva ce nu ține neapărat de un subiect anume, să creez ceva ce transcende tema și obiectul. Este un mod abstract de gândire, chiar dacă stilul lucrărilor mele nu este deloc abstract. Ține de încercarea de a găsi noi modalități de a vedea lucrurile.

Simon Henwood: Simon Henwood paintings at Galateca show, 2013. Image courtesy of Galateca Gallery.

Simon Henwood: Simon Henwood paintings at Galateca show, 2013. Image courtesy of Galateca Gallery.

Simon Henwood: Found Photography from Henwood Library. Black/White, year 1950. Image courtesy of the artist.

Noaptea Muzeelor (18 mai) la Galateca a coincis cu concertul formației Swans în Clubul Control, iar ambele au avut un succes răsunător. Ce ne puteți spune despre colaborarea de lungă durată pe care o aveți cu muzicienii de la Swans?

Simon Henwood: Michael Gira (vocalistul de la Swans) este unul dintre cei mai apropiați prieteni ai mei. Chiar dacă trăim destul de departe (el la New York, iar eu în Londra) și ne vedem destul de rar, doar de câteva ori pe an, avem aceleași valori morale și o perspectivă foarte asemănătoare asupra vieții. După mine, Swans sunt una dintre cele mai intense și puternice formații ce concertează în acest moment. În continuă schimbare și evoluție – fiecare spectacol al lor este o experiență unica. Sunt cel mai apropiat corespondent al artei pe scenă. Cu ei, colaborările dintre noi doar par că se întâmplă, nu există nimic prestabilit. Ne intălnim, avem o conversație plină de inspiratie și ne-am și apucat de lucru.

Ce ne poți spune cu privire la proiectele tale de viitor în România, în Marea Britanie sau în altă parte?

Simon Henwood: Mă voi întoarce în România la mijlocul lunii iunie, pentru o excursie în Transilvania. Îmi doresc să explorez cât mai mult cultura de patrimoniu, cultura veche a acestei țări. Sunt atât de curios în acest moment că tot ce îmi doresc este să absorb cât mai multe informații. În Londra, tocmai ce m-am mutat într-un nou atelier de pictură și sunt nerăbdător să încep cât mai rapid să pictez. Următoarea ediție a HL este în lucru și promite a fi un proiect mamut – format din șase volume – ce va fi intitulat “Masters of Reality” (Maeștrii ai realității). Proiectul va alătura o colecție de picturi și desene semnate de zeci de artiști, atât dintre cei tineri și mai puțin cunoscuți publicului larg, cât și nume mari, stabilite deja pe piata internațională de artă.
Ai vreun mesaj pentru artiștii și iubitorii de artă din România? Știm sigur ca multi dintre ei au devenit in ultimele săptămâni fani înraiți ai lui Simon Henwood…

Simon Henwood: Bucurați-vă de cultura voastră pe toate planurile. Nu lăsați nici o piatră neîntoarsă în căutarea propriei viziuni. Împărtășiți cu cei din jurul vostru. Să nu vă fie frică de eșec, întrucât reprezintă cea mai valoroasă lecție pe care o puteți învăța. Munciți din greu și iubiți-vă familia. Cred că majoritatea românilor știu asta deja!