Expozitia: Centenar Ion Tuculescu

Fundatia Art Society, str. Logofat Luca Stroici 18

22 aprilie – 20 iunie 2010

Vernisaj: Joi, 22 aprilie, ora 19


Ion Ţuculescu, una dintre cele mai originale şi autentice personalităţi din arta europeană, este cunoscut, mai întâi de toate, pentru pictura sa. Nu mulţi ştiu însă pastelurile şi desenele sale – medii de expresie pe care le-a exploatat pe parcursul întregii vieţi, în paralel cu pictura şi cariera sa de medic şi biolog.

Expoziţia “ Centenar Ţuculescu” îşi propune să adune, alături de picturi în ulei, pasteluri şi desene reprezentative realizate de Ion Ţuculescu, de-a lungul tuturor perioadelor operei sale, pentru a alcătui o imagine elocventă a creaţiei sale. Toate operele provin din patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova, al cărei sediu va intra în renovare anul acesta, expoziţia fiind organizată prin eforturile comune ale managerului muzeului Florin Rogneanu şi ale curatorului Ruxandra Garofeanu.

    • Proiectul îţi propune semnalarea unei părţi mai puţin cunoscute a operei originalului artist şi formarea unei perspective ample asupra creaţiei acestuia,  prin cele două componente ale sale: expoziţia, care va include şi o serie de dezbateri, începând cu vernisajul şi catalogul, care cuprinde texte critice şi istoriografice semnate de Ruxandra Garofeanu, Iolanda Malamen, Cătălin Davidescu, Cristian – Robert Velescu, Ion Grigorescu.
    • Expoziţia este un prilej pentru tipărirea unui catalog cuprinzător, ce adună toate lucrările lui Ion Ţuculescu din patrimoniul Muzeului de Artă din Craiova, necesar în cunoaşterea şi conservarea valorii plastice a operei lui Ion Ţuculescu, material care va rămâne unic în bibliografia dedicată celui care este considerat cel mai important pictor român.

Majoritatea albumelor de artă care i-au fost dedicate lui Ţuculescu reproduc aproape exclusiv picturi, din ele lipsind reproducerile după pasteluri şi desene, dimensiune însemnată a creaţiei sale.Catalogul expoziţiei „Centenar Ţuculescu” va  înregistra aproximativ 130 de pasteluri, lucrări de grafică şi picturi în ulei, acoperind astfel un gol în istoriografia artei moderne româneşti.

Majoritatea pastelurilor şi desenelor se vor afla pentru prima dată în expunere publică, ieşind din depozitul Muzeului de Artă din Craiova, fără să fi făcut parte din expoziţia sa permanentă.Expoziţia va prezenta aproximativ 130 de lucrări realizate în diferite tehnici grafice, pasteluri şi picturi în ulei ce alcătuiesc biografia în imagini a marelui artist: de la schiţe pe reţete medicale şi studii după natură executate în călătoriile sale, la acuarele şi pasteluri care nu au mai fost expuse, provenind din donaţia familiei artistului către muzeul craiovean.

La 100 de ani de la naşterea artistului, expoziţia este un prilej de întâlnire cu o sinteză substanţială a operei lui Ion Ţuculescu. De la pastelurile perioadei de început, înfăţişând interioare şi naturi moarte, în care se pot recunoaşte ecouri simboliste, la formele abstracte din picturile în ulei, sunt prezentate lucrări care atestă diversitatea stilistică, complexitatea simbolurilor şi coerenţa întregii sale creaţii, aflate sub semnul unei profunde căutări spirituale.