Eugen Taru (1913-1990), pe numele său real Eugeniu Stark, a fost una dintre cele mai importante figuri ale artelor grafice românești din secolul XX. Născut la Craiova, și-a început cariera artistică încă din anii tinereții, expunând primele desene în orașul natal în 1927. Deși a studiat și a practicat inițial arhitectura, absolvind Facultatea de Arhitectură din București în 1937, pasiunea sa pentru arta grafică l-a determinat să se dedice exclusiv acestui domeniu după vârsta de 38 de ani.
Activitatea sa artistică a fost remarcabil de diversă, cuprinzând caricatură, ilustrație de carte și grafică de presă. A colaborat cu numeroase publicații importante ale vremii, precum “Scînteia”, “România liberă” și “Contemporanul”, și a ilustrat peste 70 de volume pentru diverse edituri românești. Opera sa include interpretări grafice ale textelor marilor clasici ai literaturii române și universale, de la I.L. Caragiale, Ion Creangă și Tudor Arghezi până la Cervantes și Rabelais.
Talentul său a fost recunoscut atât în țară, cât și pe plan internațional, fiind recompensat cu numeroase premii prestigioase, inclusiv medalii de aur la Bienala Umorului din Tolentino, Italia. În 1983, la împlinirea vârstei de 70 de ani, a organizat o amplă expoziție retrospectivă la Sala Dalles din București, prezentând peste 300 de lucrări care au ilustrat parcursul său artistic remarcabil.
Pe lângă activitatea sa creatoare, Taru a fost și un important colecționar de artă, lăsând moștenire o colecție valoroasă Muzeului Colecțiilor de Artă, care include opere ale unor artiști români de seamă precum Grigorescu, Petrașcu și Pallady. Moștenirea sa artistică continuă să fie relevantă și astăzi, fiind subiectul unei monografii în pregătire la editura PostModernism Museum și beneficiind de reeditări ale volumelor ilustrate la editura Arthur.
///
Materialul face parte din proiectul „Patrimoniu al artelor grafice din arhivele Eugen Taru, Marcel Olinescu, Romeo Voinescu”,care propune cercetarea, documentarea, arhivarea, producerea de conținut original și prezentarea celor trei artiști. Proiectul recuperează și promovează în mediul online și offline materiale documentare din arhive private și publice neexplorate care au aparținut artiștilor: Eugen Taru (1913-1991), Marcel Olinescu (1896-1992), Romeo Voinescu (1925-2021) și propune aducerea în prezent a moștenirii artistice a acestora și a contextului care implică alte personalități relaționate cu aceștia sau momente cu relevanță istorică pentru contemporaneitate.
Producător: PostModernism Museum
Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Modernism.ro, Nasui Collection & Archives, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Revista Cultura
Detalii aici https://www.postmodernism.ro/patrimoniu-al-artelor-grafice-din-arhivele-eugen-taru-marcel-olinescu-romeo-voinescu/
Recent Comments