Explorează viața și opera lui Marcel Olinescu, artist complex al secolului XX românesc.

Autointitulându-se „omul contradicțiilor”, Marcel Olinescu a reușit să îmbine multiple preocupări și talente, de la grafică și sculptură până la poezie și etnografie. De la studiile la Academia de Arte Frumoase până la crearea unor opere remarcabile în xilogravură, parcursul său artistic reflectă dedicarea față de cultura națională. Opera sa vastă și diversă reflectă complexitatea unei epoci de transformări majore în societatea românească, iar moștenirea sa artistică și culturală continuă să inspire și să fascineze noile generații de artiști și cercetători. Prin dedicarea sa față de arta populară și capacitatea de a o transpune în forme moderne de expresie, Olinescu a creat o punte unică între tradiție și modernitate în arta românească a secolului XX.

///

Materialul face parte din proiectul „Patrimoniu al artelor grafice din arhivele Eugen Taru, Marcel Olinescu, Romeo Voinescu”,care propune cercetarea, documentarea, arhivarea, producerea de conținut original și prezentarea celor trei artiști. Proiectul recuperează și promovează în mediul online și offline materiale documentare din arhive private și publice neexplorate care au aparținut artiștilor: Eugen Taru (1913-1991), Marcel Olinescu (1896-1992), Romeo Voinescu (1925-2021) și propune aducerea în prezent a moștenirii artistice a acestora și a contextului care implică alte personalități relaționate cu aceștia sau momente cu relevanță istorică pentru contemporaneitate.

Producător: Postmodernism Museum

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Modernism.ro, Nasui Collection & Archives, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Revista Cultura

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.