Festival Internațional de Ceramică Contemporană – CAOLIN (Ediția a VII-a)

11-15 septembrie 2024 Piața Unirii, Cluj-Napoca, România
www.caolinart.com

Miercuri, 11 septembrie, la ora 19.00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca se inaugurează Festivalul Internațional de Ceramică Contemporană ~ Caolin. Accesul la vernisaj este liber.

Asociația Caolin alături de Fundația CeramArt sunt bucuroase să anunțe deschiderea Festivalului Internațional de Ceramică Contemporană – Caolin. Ajuns la cea de-a 7-a ediție în 2024, festivalul vine în întâmpinarea tuturor iubitorilor de artă cu o abordare inovatoare, construind în inima Clujului un spațiu expozițional dedicat, în aer liber, care va găzdui Târgul Internațional de Ceramică Contemporană – Caolin, unde zeci de artiști și comercianți vor expune produse deosebite de ceramică, expoziția Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj, ateliere de creație educativo-recreative practice dedicate publicului larg, dar și alte evenimente conexe.

Caolin – este singurul festival de ceramică contemporană din România și unul dintre cele mai mari din Europa de Est. Festivalul este organizat de către Asociația Caolin în colaborare cu Fundația CeramArt – organizatoarea până acum a cinci ediții ale Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj. Cele două organizații sunt singurele din România cu misiunea declarată și dedicată de a promova arta ceramicii, de a încuraja cooperarea dintre artiștii ceramiști de a oferi publicului oportunitatea de a interacționa cu acest mediu.

Deschiderea oficială – Miercuri, 11 septembrie, la ora 19.00, în Piața Unirii – inaugurată de Grupul de Tulnicărese Apuseni

Expoziții și Evenimente Principale:

La expoziţiile din cadrul Festivalului şi la Târg intrarea este liberă.

Expozițiile tematice de la muzee consistă în fotografii cu piese reprezentative care ilustrează rolul important al ceramicii din punct de vedere al specificului fiecărui muzeu. Ele pot fi vizitate între 11-15 septembrie, între orele 10:00-18:00.

Participarea la workshopuri este contra cost, iar rezervările se pot face la link-ul menționat.

Târgul Internațional de Ceramică Contemporană în aer liber, din Piața Unirii, devine gazda a peste 30 de artiști ceramiști, care vor expune o gamă variată de lucrări, de la ceramică utilitară sau decorativă, obiecte de design, bijuterie contemporană, ceramică tradițional-artizanală, dar și propuneri pentru amenajări interioare. Vizitatorii vor avea oportunitatea de a interacționa direct cu mulți artiști și de a achiziționa produse unicat sau cu un design aparte.

Artiștii selecționați pentru târgul ediției 2024:

Badragan Andreea (Joined by Fire), Ioniță Roxana (Zoriland), Radu Alexandra, Florea Manufactura, Ungureanu Laura (Ceramiceanu), Musat Mara Maria (Little Truffles), Turcu Xantya (Pottery Paw), Cristea Emilia (EM Chang Ceramics), Patriche Mara (MARARA), Chitu-Bandu Izabela, Coloji Livia (Gruni), Stici Doina, Oltean Tudor (Crafted on Earth), Koncz-Münich András, Lazăr Valentina (Fauve Atelier), Szidónia și Zsolt Szénási (Blue Petal), Csató Adél-Éva (Muzal Porcelain Jewelry), Sumedre Ioan Jr. (sumiDesign), Ariciu Ana-Maria (Atelierul cu povești), Nor Alexandra (Miazăzi), Poncu Cristina (Organica Balcanica), Sabo Andreia (Argilum Ceramics SRL), Szekely Rafan Lucian (atelier.concept), Ambrus Emese (EMEIDEA), Câmpan Nicolae Maximilian, Zhang Yifan, Pitz Elena Roxana, Elevii de la Liceul Teoretic Apáczai Csere János și de la Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz Kozmutza Flóra (sub coordonarea lui Koncz-Münich András)  

Expoziția Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj va prezenta o selecție de lucrări ale participanților de la edițiile anterioare, din perioada 2013 – 2019. Expoziția va avea loc în Piața Unirii, în aer liber.

Expoziția tematică “Ceramică Etnografică” de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va prezenta diversitatea și tradiția ceramicii în contextul etnografic, explorând lucrările inspirate din cultura și meșteșugurile tradiționale.

Expoziția tematică “Ceramică Istorică” de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei va oferi o incursiune în ceramica istorică, evidențiind importanța și contribuția acestei arte la patrimoniul cultural.

Expoziția tematică “Ceramica Farmaceutică ” de la Muzeul Farmaciei va explora elemente de ceramică farmaceutică, subliniind relația dintre arta ceramică și industria farmaceutică din trecut.

Ateliere educaționale și recreative în Piața Unirii, adresate atât copiilor, cât și adulților și coordonate de artiști și facilitatori, care vor ajuta participanții să descopere tainele artei ceramicii și să-și exprime creativitatea prin activități artistico-vizuale practice.

Atelierele au loc pe datele de 12, 13 și 14 septembrie.

Participarea la ateliere este contra cost, iar rezervările se pot face la link-ul meționat mai jos, unde se găsesc și detalii despre tipurile specifice de ateliere, programul complet și orice alte informații de interes:

caolinart.com

Haideți să facem împreună din acest eveniment o adevărată sărbătoare internațională a ceramicii!

Urmărește activitatea noastră pe site-ul oficial caolinart.com, pe pagina oficială de Facebook (www.facebook.com/caolinart) sau pe pagina oficială de Instagram (www.instagram.com/caolinart).

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Eveniment susținut de Consiliul Județean Cluj.

Festivalul Internațional de Ceramică Contemporană – CAOLIN este organizat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.