Ech2o

Ornella Fusion Gallery

19.06.2024 – 1.07.2024

Artiști: Adrian Bizeu, Alexandra Costea, Alexandru Luceanu, Adina Codoban, Ana-Maria Sandu,  Anca Ionesi, Antonia Pîrvan, Alina Daniela Sferle, Andrada Petca, Andreea Ioniță, Maria-Ștefania Bărbulescu, Carina Pîrva, Chelsea Grigoraș, Calotă Maria, Daniela Văleanu, Deborah Nagy, Delia Boicu, Emilia Sandu, Gabriela Nicu, Noemi Petro, Otilia Lacatîș, Karina Panciu, Rad Alecsandru, Sarah Ilea, Alexandra Abrudean, Iulia Bogdan, Nicoleta Bălțățeanu.

Expoziție reunește 27 de artiști emergenți care explorează critic relația anterior simbiotică dintre umanitate și lumea naturală. Ech2o reflectă procesul investigării vizuale a schimbării conștiinței umane, al inversării cursului vechi al vanității acestuia. Artiștii selectați abordează în lucrări panorama efectelor devastatoare a acțiunilor omului asupra ecosistemelor și a ciclurilor naturale,  recunoscute ca expresia noii ere geologice a Antropocenului.

Lucrările selectate în cadrul expoziției pun în evidență ideea transformării, definind natura și relația omului cu mediul înconjurător ca un spațiu al mutațiilor. Artiștii documentează, prin diferite tehnici, procedee și materiale, tranziția de la imaginea verde a naturii la o natură pink, un spațiu care, sub efectele industrializării și urbanizării, își pierde culoare caracteristică. Cu alte cuvinte, descriu modul în care un loc, odată familiar, devine străin, din cauza schimbărilor climatice, declanșate de om, care remodelează rapid ecosistemele planetei.

Efectele dăunătoare ale intervențiilor omului sunt mai tangibile ca niciodată, astfel expoziția invită la reconsiderarea obiceiurilor consumatorului, evidențiază forme variate de poluare și contaminare, inclusiv oceane pline de plastic, specii pe cale de dispariție, comentând normalizarea condițiilor de mediu extrem de anormale în care trăim.

În ceea ce privește selecția artiștilor un criteriu important a fost încorporarea de materiale și tehnici neconvenționale, de la materiale plastice reutilizate și deșeuri electronice până la fibre naturale și plante vii. Acestea servesc nu numai ca mijloace de exprimare, ci și ca simboluri ale provocărilor prezentului, ale reevaluării relației omului cu natura.

Curator: Deborah Nagy

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.