Prima expoziție personală în Polonia a unuia dintre cei mai remarcabili artiști plastici din România.

Expoziția este organizată în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia 2024 – 2025.

Loc de desfășurare: Muzeul Orașului Łódź (ul. Ogrodowa 15)

Data vernisajului: 15 iunie, ora 17:00.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 25 august astfel:

marți-joi 9:00 – 17:00

vineri-duminică 11:00 – 19:00

Bilete: cu carnetul Fotofestiwal – 1 zlot. În absența acestuia, se aplică tarifele Muzeului Orașului Łódź: https://muzeum-lodz.pl/wizyta/ceny-biletow

Iosif Király este un observator atent al modului în care amintirile evenimentelor din trecut, atât personale, cât și colective, ne însoțesc în mod constant și se schimbă odată cu timpul și cu acumularea de noi experiențe. Deși fotografiile sunt pentru Iosif Király ancore aruncate în trecut, el nu consideră amintirile ca fiind instantanee care apar identic ori de câte ori deschidem un album foto și le privim. Mai degrabă, amintirile sunt experiențe stocate în creier, care, de fiecare dată când sunt aduse în prezent, sunt intercalate și reconstruite în moduri diferite, în funcție de starea noastră emoțională, de informațiile și experiențele acumulate între timp.

Expoziția oferă privitorilor oportunitatea de a vedea modul în care artistul transpune în imagini și percepe modul în care funcționează mecanismele memoriei, abordând unele dintre temele sale preferate – sincronicitatea, simetria, sentimentul de déjà vu sau falsa recunoaștere.

IOSIF KIRÁLY este artist vizual, arhitect și educator. În anii ’80 a fost activ în rețeaua internațională mail-art, o mișcare artistică inițiată de grupul Fluxus. În 1995 a fost unul din fondatorii Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică din Universitatea Națională de Arte București, unde în prezent este profesor. Pe lângă activitatea sa artistică individuală, de-a lungul anilor a participat în diferite formule colaborative, cea mai cunoscută fiind grupul subREAL. După 2000 a inițiat și coordonat mai multe proiecte de cercetare interdisciplinară, printre care RO-Archive, o extinsă documentare vizuală asupra mutațiilor ce au avut loc în România post comunistă. A participat la numeroase expoziții, simpozioane, rezidențe artistice, iar lucrările sale se află în colecții publice și private de prestigiu, din România și internaționale.

ROXANA TRESTIOREANU este artist vizual, curator, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte București. Trestioreanu este unul dintre fondatorii Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică din Universitatea Națională de Arte București. Din 1981 lucrările sale: cărți de artist, pictură, desen, instalații, film experimental, miniaturi textile, obiect, mail-art, fotografie sunt prezente în expoziții. A inițiat, coordonat și a fost implicată în proiecte de cercetare dezvoltate de Universitatea Națională de Arte București, European League of Institutes of the Arts, Goethe – Institut etc Din 1985 organizează expoziții de artă vizuală și evenimente educaționale internaționale. Activitatea ei este legată de drepturile omului, feminism, noile media. Lucrarile sale se regăsesc în colecții publice și private.