PerceptiON – Reality and Imagination

Oana Maria Bulimar Henciu (n. 1984, Făget, jud. Timiș) este absolventă a Facultății de Arte și Design, UVT, a Programului de studii de licență și master Pictură. În afară de interesul constant pentru cercetarea artelor vizuale, artista studiază fenomene astronomice și experimentează pe baza efectelor luminii în relație cu cromatica și spațiul, mediumurile abordate implicând pictura, instalația, fotografia, asamblajul, designul grafic. Lucrările sale artistice se remarcă prin claritate și simplitate, având întotdeauna o componentă conceptuală subtilă și un caracter minimalist.

Expoziția PerceptiON – Reality and Imagintion, se construiește pe baza observațiilor artistei asupra efectelor luminii în relație cu spațiul. În urma unui act pseudo-performativ în care artista a parcurs un traseu cu o pânză albă prin oraș, observând refracția culorii reclamelor luminoase pe aceasta, realizând o conexiune cu mediul digital, a ajuns la cercetarea profundă a valențelor contrastului simultan. Componenta realității, din punctul în care pornește procesul de lucru, este una preliminară, iar imaginația și percepția se desfășoară apoi în spațiul lumii interioare a artistei. Prin reflexie și introspecție, valențele cromatice tind către o sinteză purificată de orice surplus informațional, adresându-le percepției senzoriale. Prin urmare, artista ne oferă o incursiune în perspectiva ei:
”Capacitatea lucrării PerceptiON de a genera multiple realități perceptive, în funcție și de lumina mediului înconjurător în care este privită, este dată de utilizarea artistică a luminii, care îi oferă un caracter energic, imaterial, transcendental și aproape ireal. Metamorfozarea continuă a lucrării cere, de asemenea, și o conștientizare spațială deplină, cu precizarea că lucrarea poate fi percepută într-o multitudine de moduri, în funcție de experiențele și capacitatea de a vedea a fiecărui privitor în parte, de ceea ce caută fiecare să vadă, dar și de posibilitatea refuzului de a vedea. Stimulările retiniene produse de interacțiunea luminii colorate duc la permutări ale spațiului la nivel optic.”
În contemplarea ei asupra timpului și spațiului, artista Oana Henciu vizează incidențele dintre trecut, prezent și viitor, reprezentând un dialog între diferitele straturi ale temporalității, pe baza unor amintiri din viitor. Visul este evocat prin albastru, în care realitatea și imaginarul se întâlnesc pe teritoriul unor posibilități deschise, iar linia reprezintă o metaforă pentru infinit și continuitate, sugerând că atât realitatea, cât și imaginarul sunt într-o continuă transformare. Lucrările sale abstractizează universurile comunicante ale percepției, invitând publicul să exploreze orizonturile realității și ale imaginației.

Curator: Cristina Daju

Vă așteptăm la Galeria Ornella Fusion pe strada Gheorghe Lazăr nr. 9, Timișoara, pentru a vizita expoziția, din 7 mai până în 1 iulie 2024.

Vernisajul va avea loc în data de 17 mai.