Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” vă așteaptă sâmbătă 11 mai, de la ora 12.00 la un remarcabil concert din cadrul proiectului ECHOES – Festivalul Internațional „Aurel Stroe”.

Maria-Clara Brumariu:

„În calitate de nepoată a cunoscutului compozitor român Aurel Stroe, doresc să aduc în atenția națională și internațională importanța de necontestat a lucrărilor, dar și a gândirii și a talentului de profesorat ale marelui compozitor și pionier al muzicii electronice culte la nivel mondial – muzicianul, pedagogul și filozoful Aurel Stroe. Principalul său interes a fost legat de muzica morfogenetică și a dezvoltat compoziții cu mai multe sisteme de acordare considerate paradigme culturale incomensurabile.

Distins cu premiul Academiei Române în 1974, dar și cu Ordinul Chevalier des Arts et des Lettres al Republicii Franceze (1991), Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (1998), iar în 2002, laureat al premiului Herder în Viena, Aurel Stroe a devenit un reper de necontestat al muzicii contemporane românești și a lăsat o amprentă puternică în cultura românească, motiv pentru care dorim să dezvoltăm un proiect care să pună în valoare această personalitate artistică a țării noastre.

Prima ediție a acestui festival dedicat bunicului meu va avea loc în perioada 10 – 12 mai 2024 (el fiind născut pe 5 mai) și va include 3 concerte: unul la Bușteni, în Centrul Cultural Aurel Stroe, unul la Ploiești, oraș foarte drag al primului său profesor de compoziție, Marțian Negrea și unul în Sala Mare a sediului ICR din București.

Piesele din cadrul concertului de la Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” sunt scrise special cu această ocazie și sunt dedicate bunicului meu. Cei trei compozitori care semnează lucrările sunt discipolii lui: Mihnea Brumariu, Ionică Pop și englezul Jonathan Perry, ultimul fiind un mare iubitor al muzicii lui Aurel Stroe.

Festivalul își dorește să promoveze muzica contemporană românească la nivel național, iar în anii următori și la nivel internațional. De asemenea, își propune să aducă în prim-plan tineri muzicieni români care vor interpreta piesele semnate de Aurel Stroe și apropiații săi pe scene din România și din străinătate.

Printre cunoscuții tineri interpreți care au acceptat să ni se alăture în cadrul acestei primei ediții a festivalului se numără percuționista Ioana Văleanu, clarinetistul Andrei Văleanu, violoniștii Andrei Mihail Radu și Abel Chircă, violistul Andrieș Cigulea și violoncelistul Csaba Zsolt Maksay.”Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” vă așteaptă sâmbătă 11 mai, de la ora 12.00 la un remarcabil concert din cadrul proiectului ECHOES – Festivalul Internațional „Aurel Stroe”.