Galeria ART NOUVEAU Târgu Mureș este gazda expoziției COLAJ /AMINTIRI PE HÂRTIE a artistei VIOARA DINU,eveniment care va fi vernisat vineri 5 aprilie 2024 la ora 17.00.

Expoziția se desfășoară până pe 20.04.2024.

Sunt prezentate peste o sută de lucrări, majoritatea executate in perioada pandemiei,în tehnica colaj pe suport de hârtie sau pânză.

Artista Vioara Dinu, subtilă prezență pe scena artelor plastice cu o creație consistentă de peste câteva decenii, investighează cu o necontenită curiozitate a efectelor, a rafinatelor rezultate finale, mai multe genuri. Pornește de la sticlă, specializarea în care s-a format, dar se raportează mereu la desen, la felul în care acesta se folosește de valențele liniei în multiple efecte grafice, la desen acompaniat de culoare în tandem pictural, se întoarce din nou la sticlă, o mariază cu lemnul dar și cu alte obiecte-ready-made, mereu surprinzătoare „art-made” și iar desen, și iar pictură și iar sticlă, ca într-un perpetuu al imaginației creative mereu neașteptat prin efect.

Ceea ce aduce acum pe simezele târgumureșene ale Galeriei Art Nouveau, prin expoziția Colaj. Amintiri pe hârtie sunt tocmai acele evocări ale numeroaselor aventuri pe care le-a avut de-a lungul timpului în lumea artelor dar, în primul rând, evocări fulgurante ale propriilor trăiri trecute. Plămadă, Acasă, Vase, Copil, Erou, Rod, sunt câteva dintre temele care revin obsedant pe ecranul propriei sale memorii, cărora le sondează multiplele simboluri și valențe dându-le propriul înțeles.

Toate acestea le încredințează hârtiei sau pânzei, ca unui jurnal intim, cotidian, și, mai departe, le devoalează și ni le încredințează nouă, privitorilor, ca o sinceră confesiune într-o „scriitură” ce îmbină texturi, hârtie manuală, cartoane, vopseluri, coloraturi, tușuri, culori acrilice, fotografii imprimate, texturi textile cărora le speculează imprimeurile, în favoarea efectului… Compozițiile rezultate lasă doar o aparentă senzație a nonfigurativului, dar ele mereu fac apel printr-o prezență sau mai multe, la concretul, palpabilul, imediatul vieții. Colajul (părelnica întâmplare) este liantul acestor imagini aventuroase ale imaginației sale transpuse pe suportul preferat.

Critic de artă Cora Fodor