21.03-20.04.2024

Kulterra Art Gallery, București

Fleinvær Stories transpune suma experiențelor vizuale integrate de artistă în lunile petrecute pe insulele de la Cercul Arctic, o lume decuplată de furnicarele urbane, care provoacă la introspecție. Tărâmurile Norvegiei de la granița arctică au o plasticitate cu totul specială: austere, selenare, claustrale, dar în același timp populate cu detalii microscopice; acestea au fost pentru Misha Diaconu un exercițiu complex de observație, de calibrare a propriului repertoriu vizual cu noi maniere de a percepe și examina morfologia mediului înconjurător. Artista propune o analiză vizuală care are la bază un proces simultan de zoom in – zoom out față de natură și ambient, prin care se produce selecția unei suprafețe vizuale, generând astfel o nouă scară morfologică, un model diferit de gândire a proporției și arhitecturii lucrărilor. Această serie integrează obiecte a căror caracter este miniatural, în care accentul cade pe detalii, unele stranii, nereale, incomode, tensionate, nefirești și anorganice, deși fiecare formă are ca sursă de inspirație un element din natura insulelor Fleinvær.

Experiența nordică a generat o serie de modificări ale discursului plastic, care au impus o distanțare față de figurativ, o întrerupere a narativității prin intermediul structurii formă – personaj, care a fost înlocuită cu un tip de plasticitate abstractă, a cărei fizionomie este generată de un cu totul alt tip de observație. Astfel, expoziția prezintă lucrări cu configurații schematizate, simplificate, care trimit într-o manieră non-mimetică la: relieful, formele, rocile, vegetația și lumina peisajelor nordice. Există o tensiune aleasă, marcantă, între organicitatea formelor și materialitatea acestora, dihotomie care poate fi observată și în traseul expozițional, care propune o scenografie neobișnuită de peisaje acvatice artificiale, populate de organisme metalice. Expoziția implică, atât din perspectiva panotării, cât și din cea a logicii narative, o abordare multi-senzorială prin intermediul unei complexe instalații vizuale, atent racordată la spațiu, care implică: obiect, sound design, light design și proiecții video; intenția artistei fiind aceea de a crea un spațiu pluri-sensibil în care spectatorul să fie integrat complet în această reinterpretare a peisajului arctic. Lucrările surprind prin tactilitate; fiecare organism emite, redă incomplet și denaturat reminiscența unei structuri complexe, a unor formațiuni epidemice a căror organicitate este reprodusă în metal, cu diferite aliaje.

Seria Fleinvær Stories narează prin intermediul structurilor vizuale spectre diferite de senzații și amintiri profunde dintr-o lume a cărei austeritate surprinde printr-o complexitate imperceptibilă privirilor neexperimentate.
Ana Negoiță|curator