“Ispite nesfârșite”

By BIA

Luni, 12 februarie 2023, ora 17:00, Galeria Rotenberg-Uzunov vă invită la deschiderea Expoziției “Ispite nesfârșite” semnată BIA, Ioan Alexandru Boanchiș.

“În primăvara lui 2023 m-am întâlnit cu Răzvan Boanchiș la Mobu. Am fost  colegi de liceu. Eu eram în clasa a unsprezecea, el în a noua. Am vorbit, cum era normal la Mobu, despre pictură și mi-am amintit ca în 1985 am văzut la el acasă un meci al Stelei cu niște unguri. Mi-am amintit că avea pe pereți foarte multe tablouri. Știam că tatăl lui era medic și colecționar. L-am întrebat ce mai face bătrânul.” – Eduard Mircea Uzunov.

 “Tatăl meu a murit în 2022. Ceea ce nu știi e ca era și pictor. Unul despre care au scris Fănuș Neagu, Nichita Stănescu și Marin Sorescu, dar și critici importanți. O să-ți aduc un album al lui. A fost membru UAP, a avut multe expoziții în București, dar și la Iași sau Arad. A vândut lucrări în vreo zece -cincisprezece țări occidentale.  Când a expus la Căminul Artei, ambasadorul Americii a fost atât de încântat încât i-a cumpărat o lucrare. Mi-au rămas 150-200 de lucrări pictate de el.

Tatăl meu a fost stomatolog. Când eram mic și mă lua cu el prin expozițiile de pictură îi spuneam: “lupule!” Pensulația groasă a stomatologului Boanchiș e făcută cu un canin de lup. Întotdeauna când îl vedeam în fața șevaletului mă miram cum topește tuburile de vopsea. Pe fiecare pânză sau carton folosea materie cât pentru zece tablouri. Mai târziu, citind însemnările lui Zambaccian, am aflat niște vorbe ale lui Signac – “Pânza trebuie să fie bine acoperită, hrănită, căci cu timpul culoarea pătrunde în pânză și tinde să dispară. Câte picturi grațioase vor dispărea, pe când cele mai încărcate pânze de Cezanne câștigă pe zi ce trece în splendoare.

Încă din tinerețe, tata a încercat să smulgă caninul de lup de pe obrazul dealurilor aurii din Ardeal. Când a reușit, și-a transformat caninul în vâslă și a navigat prin neastâmpărul ultramarin întins de la Constanta până în Deltă.

A fost tatăl meu, stomatologul Ioan Alexandru Boanchiș, și va rămâne pictorul BIA, așa cum își semna tablourile.” – Răzvan Ioan Boanchiș, citat din albumul de pictură BIA.

“M-am dus și le-am văzut. Fănuș Neagu avea dreptate când l-a descris. Boanchiș, zis Bia, chiar a pictat cu struguri roșii și cu albastru de țigară fumată de un print negru. Iar la sfârșitul textului, Fănuș i-a mulțumit lui Bia că știe să-l ducă în ispită la nesfârșit.

Trăiesc același sentiment și acum, și vreau astfel să-l duc pe acest pictor romantic, solar și fastuos în multe colecții importante. Consider imperios necesar acest lucru. A fost un stomatolog de prestigiu din București și tablourile lui vor fi vindecătoare pentru simezele din casele dumneavoastră.”  – Eduard Mircea Uzunov, Rotenberg-Uzunov Art Gallery.

Expoziţia este deschisă și organizată de Galeria Rotenberg – Uzunov, una dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din Bucureşti, în intervalul 12 februarie-24 februarie 2024, și poate fi vizitată de luni-vineri, în intervalul orar 14:30 -19:30, str. Constantin Esarcu nr.3, București.