Beyond the Black – MICKO – Mice Jankulovski

Galeria Galateca

13-19 noiembrie

Un concept creat de: Kornelija Koneska

Marți 14 noiembrie a avut loc vernisajul expoziției Beyond the Black a artistului macedonean MICKO Mice Jankulovshi. Conceptul curatorial este semnat de Kornelija Konesca și sunt prezentate lucrări realizate în perioada 2019-2021, ce reflectă cea mai recentă perioadă de creație a artistului și integrarea negrului de fum în creațiile sale monocrome.

În opoziție cu albul negrul absoarbe toate culorile, negrul este perceput ca un chenar. Este chiar asa? Ce este în spate sau dincolo de negru? După percepția lui Jankulovski – realități multiple. Conceptul expoziției este una dintre aceste realități.

Publicul prezent la vernisaj s-a bucurat de prezența artistului, precum și de personalități culturale autohtone și Ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România, Excelența sa Muarem Medjiti.

MICKO – Mice Jankulovski s-a născut în anul 1954 în zona Ohrid, Macedonia și este absolvent al Facultății de Arhitectură Universitatea „Sf. Cyril & Methodius” Skopje. Acesta trăiește și lucrează în Skopje, și este una dintre cele mai importante personalități artistice din Macedonia de Nord.

Ca artist, de mai bine de cinci decenii s-a dedicat constant cercetării și creării în pictură și desen dar s-a exprimat prin mai multe discipline artistice (desene animate, pictură pe sticlă, film de animație etc.). Biografia sa cuprinde peste cincizeci de expoziții personale în Macedonia de Nord și în străinătate și prezentări notabile la importante expoziții internaționale și bienale din Florența, Sankt Petersburg, Salonic, Torino, Veneția, Larnaca, Varna. El a primit numeroase premii, printre care: cel mai înalt Premiu Național pentru Realizarea unei vieți în Artă „11. octombrie” (Skopje, N. Macedonia, 2022); Premiul pentru cel mai bun artist (Bienala Larnaca 2021); Premiul Rembrandt pentru excelență în artă pentru 2020 (de la WAVA); Premiul El Greco pentru cel mai bun artist (Art Thessaloniki 2019, Grecia); Premiul Lorenzo Il Magnifico pentru întreaga viață (XII Bienala din Florența 2019, Italia); Artist of the World (Bienala Larnaca 2018, Cipru); MARELE PREMIU (19th International Print Biennal 2017, Varna, Bulgaria); MARELE PREMIU (1997) și două premii speciale (1985, 1971) la World Gallery of Cartoon, Skopje; Premiul orașului Skopje „13 noiembrie” (1985), MEDALIA DE AUR (Premiul Consiliului Europei) și DATA DE ARGENT pentru Design umoristic pe o temă fixă la cea de-a 38-a Expoziție internațională de umor pe tema: Omul și tehnologia din Bordighera, Italia.

Expoziția poate fi vizitată până sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00, intrarea este liberă.

Proiectul este organizat de galeria Galateca, Asociația Neo Art România în colaborare cu Anca Boeriu.  

Parteneri media: modernism.roBiz, Agenția C’Arte, Propagarta, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV