PRUT
Expoziție eveniment cu fotografii despre viața de lângă râul-simbol al rădăcinilor românești

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) găzduiește în perioada octombrie-decembrie 2023 primul proiect fotografic expus la Chișinău al artistului român Matei BejenaruPRUT, organizat de Asociația Română de Artă Contemporană și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Vernisajul va avea loc la data de 20 octombrie 2023, ora 16.00, în mansarda MNAM, în prezența artistului Matei Bejenaru, a președintei Asociației Române de Artă Contemporană, Anca Poterașu, alături de personalități culturale și reprezentanți ai instituțiilor implicate în proiect, din România și Republica Moldova. Evenimentul se va încheia cu un dialogul cu publicul prezent.

PRUT este un proiect de fotografie contemporană ce cartografiază aspecte ale vieții din lumea rurală prezentă în bazinul râului Prut, granița naturală situată la extrema estică a Uniunii Europene. Este un proiect de lungă durată, început în 2011 și care va continua în anii următori, documentarea fotografică finalizându-se într-o arhivă ce momentan conține 2700 de imagini, o expoziție itinerantă, serii de conferințe”, susține artistul Matei Bejenaru, profesor universitar la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte ”George Enescu” Iași.

El adaugă că expoziția de la Chișinău va conține lucrări expuse la standard muzeal, o proiecție video ce va dezvălui aproximativ alte 200 de imagini din proiectul PRUT. ”Până în acest moment, m-am concentrat pe partea românească a râului Prut, dar speranța mea este ca din 2024 sa pot să continui documentarea fotografică și pe partea moldovenească”, explică Bejenaru, care apreciază că este foarte important ca schimburile culturale dintre Republica Moldova și România să fie cât mai complexe și să atingă segmente cât mai diverse ale publicului, pentru că doar astfel putem realiza o comuniune nu numai lingvistică, ci și una creativă.

Personalitate reprezentativă a generației anilor 90 din România, fondator al Bienalei Periferic și al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași, Matei Bejenaru folosește fotografia analogă sau filmul pe peliculă pentru a propune noi perspective de interpretare a realităților contemporane.

Pe de o parte, PRUT reprezintă un excurs personal, interiorizat, într-o lume zdruncinată de modernizarea în sincope a ultimilor ani, de punerea între paranteze, în condițiile angoasante ale societății românești postsocialiste, a unei clase sociale, statornică în ceea ce privește atașamentul său față de loc, însă subreprezentată, lăsată să-și găsească propriile forme de adaptare și instrumente de supraviețuire. Pe de altă parte, proiectul PRUT funcționează asemenea unei cercetări de teren, unde granița dintre artistic și antropologic este extrem de fină.

Accesul publicului la vernisajul expoziției PRUT, concepute de Matei Bejenaru în colaborare cu istoricul și criticul de artă Alina Șerban și curatoriată de Anastasia Palii este liber.

Expoziția poate fi vizitată până pe 3 Decembrie 2023.

Matei Bejenaru este un artist vizual care trăiește și lucrează în Iași, unde predă fotografie și artă video la Universitatea de Arte George Enescu. În proiectele sale, prin intermediul fotografiei, video, performance-ului și instalațiilor inter-media, el analizează modul în care s-au schimbat în ultimele două decenii abordările de producție economică, cunoștințele tehnologice, mentalitățile și stilurile de viață din țările post-comuniste. Imigrația muncitorilor români în Occident a fost analizată în proiectele sale de artă Travel Guide și Maersk Dubai, selectate pentru diverse expoziții internaționale, cum ar fi Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007, Bienala din Taipei în 2008. Proiectul său experimental de muzică corală, început în 2010, Songs for a Better Future, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern din Londra, Western Front din Vancouver, Kuenstlerhaus Buchsenhausen Innsbruck, Laakteater The Hague. Cel mai recent episod al acestui proiect, Ode of the Matter, a fost expus la Muzeul Național de Artă Contemporană din București și la Bienala Art Encounters din Timișoara.

Proiectul PRUT este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
#DRRMRomania / www.drrm.gov.ro 

Organizator: Asociația Română de Artă Contemporană
Partener local: Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Muzeul Național de Artă al Moldovei
Partener media: Revista Arta
Coordonator de proiect: Anca Poterașu [email protected]  / www.arac.ro

Grafic design: Andreea Peterfi