1 – 30 octombrie 2023

În perioada 1 octombrie- 30 octombrie 2023, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov prezintă o expoziție a artistului francez originar din Guadalupe Philippe Thomarel.
Expoziția este rezultatul unei rezidențe artistice de o lună la Universitatea Transilvania din Brașov și va fi prezentată în cadrul acestei ediții a festivalului de arte vizuale Bienala Albastră.

Philippe Thomarel (n. 1964, Pointe-a-Pitre, Guadeloupe) este pictor, desenator si gravor.

„Dacă opera lui Philippe Thomarel prezintă o oarecare eterogenitate din punctul de vedere al subiectelor abordate, al suportului, tehnicilor si materialelor folosite (vopsea în ulei, cărbune american), al efectelor obținute (materiale dense, drippings, estompare artistică) sau chiar al formatelor (fiind prolix atat in lucrari de mari dimensiuni, cat si in grafica mica), artistul refuză să fie catalogat si ancorat într-o anumită expresie picturală. Travaliul sau nu este rezultatul unui proces intenționat cu alegeri precise. Deși recunoaște că folosește o paletă redusă pentru a crea o anumită atmosferă, predominanța alb-negru în opera nu e un aspect definitoriu, ci un mijloc de obtinere a unui rezultat cautat. Această absență a primatului culorii asupra funcționalității  se regăsește in credo-ul artistic al lui Thomarel, care afirma, intr-un dialog inregistrat la MACTe, Guadelupa (2016): «În munca mea, este interesantă funcționalitatea subiectului».

Tema expoziției, exprimată în titlul preluat dintr-un poem al lui Charles Baudelaire, publicat în Les Fleurs du Mal, este o alegorie a viziunii artistice dezvoltate de Philippe Thomarel în cea mai recentă perioadă creativă, care declină într-o paletă cromatică foarte restrânsă – negru, alb, gri, sepia – ceea ce el numește «capitole discontinue dintr-o carte», respectiv subiectele sale favorite: poduri și capete de pod, elemente arhitectonice brutaliste, fragmente izolate care ilustrează amprenta omului asupra naturii ca progesie lentă către inexorabil”. – Cristina Simion, curatorul expoziției, Tiny Griffon Gallery, Nürnberg)

Vernisajul va avea loc pe 1 octombrie, începând cu ora 19.00.
Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi de luni până vineri, între orele 14.00 și 19.00. Intrarea este liberă.