Vila Storck din Balcic / Villa Storck from Balchik

Expoziție dedicată memoriei arhitectei Henrieta Delavrancea Gibory (1897–1987)

La finele deceniului al doilea din secolul trecut, cuplul de artiști Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck își construiau la Balcic o clădire extraordinară care să servească atât ca locuință într-un peisaj mirific, cât și ca atelier de creație. Cei doi artiști vor amenaja interiorul clădirii intr-o manieră eclectică, punând împreună lucrări antice cu picturi moderne, reușind să transforme interiorul construit într-o mare lucrare de artă.

Arhitecta Henrieta Delavrancea, autoarea acestei clădiri iconice, a reușit să mixeze într-o manieră genială elemente artistice din stiluri istorice cu cele ale unei modernități emergente, rezultatul fiind o arhitectură atemporală, ivită organic din falezele de calcar ale Balcicului. Fascinația acestei opere de artă complexe, formată din arhitectură, artă tradițională și modernă, rămâne la fel de puternică și azi după atâtea decenii, atunci când privești fotografiile de epocă sau citești memoriile pictoriței Cecilia Cuțescu-Storck.

Aceasta a fost motivația care l-a determinat pe Profesor univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu să considere că re-imaginarea Vilei Storck din Balcic din perioada sa de glorie poate reprezenta pentru studenții programului de masterat în Design de interior și pentru spațiul public din Departamentului de Design al Universității Naționale de Arte București, un exercițiu artistic și intelectual necesar înțelegerii istoriei arhitecturii și a amenajărilor interioare de la începutul secolului al XX-lea. Studenții au realizat reconstrucții 3D după documentația realizată de către Domnul Profesor univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu împreună cu asistent universitar Mihaela Moțăianu și asistent universitar Cornela Moțăianu și sub coordonarea acestora. Proiectele rezultate sunt de înaltă calitate artistică și prezintă acest exercițiu de re-imaginare a ambientării spațiului Vilei Storck, respectând datele istorice sau propunând noi funcțiuni care să fie în relație de armonie cu designul din trecut.

Expoziția Vila Storck din Balcic / Villa Storck from Balchik deschisă la Art Gallery Balchik în cadrul celei de-a 16-a ediție a festivalului international de artă pentru tineret “Via Pontica” 2023, prezintă proiecte realizate între 2021-2023 de către studenții programului de masterat Design de interior și spațiu public din Departamentul de Design al Universității Naționale de Arte București. Vernisajul expoziției a avut loc în data de 14 septembrie 2023 în prezența unui public deosebit care a fost impresionat de lucările expuse. Deschiderea expoziției a beneficiat de prezența inițiatorului proiectului Profesor univ. dr. arh. Dragoș Gheorghiu și a patru dintre studentele expozante, alături de curatoarele expoziției asistent universitar Mihaela Moțăianu și asistent universitar Cornela Moțăianu. De asemenea publicul a beneficiat de participarea excepțională a lui Marius Cătălin Hodea – Virtual Experience Designer care a prezentat diverse reconstrucții ale Vilei Storck în realitate virtuală sub formă de panoramă 360°, oferind vizitatorilor o imagine inedită asupra realizărilor studentelor.

Link pentru vizualizare panorame 360°: https://kuula.co/share/collection/7JB5V?logo=1&info=1&fs=1&vr=0&sd=1&thumbs=1

Reconstrucțiile 3D au fost realizate de studentele: Anda Mihălăchescu, Andreea Cojocaru, Daria Popa, Georgiana Căuneac, Clarisa Gherghină, Roxana Ciucășel, Sabrina Bihori, Simona Toderaș, Teodora Năftănăilă, Anastasia Popescu, Andreea Sava, Denisa Mohora, Elena Sârbu și Valentina Olteanu.

Expoziția poate fi vizitată până pe 14 octombrie 2023 la Art Gallery Balchik din Balcic, Bulgaria. De asemenea expoziția a fost recreată într-un spațiu virtual și poate fi vizualizată accesând linkul: https://www.artsteps.com/view/650742e9450ec533eade6a6e

Vila Storck din Balcic / Villa Storck from Balchik – expoziția curatoriată de asistent universitar Mihaela Moțăianu și asistent universitar Cornela Moțăianu și organizată de Departamentul de Design al Universității Naționale de Arte București, a făcut parte din festivalului international de artă pentru tineret ­“Via Pontica” 2023 care a avut loc în perioada 11–17 septembrie 2023, cu sprijinul municipalității din Balcic, Bulgaria.

Fotografii realizate de Mihaela Moțăianu (curator și coordonator proiecte) și Anđela Petrovski (fotograf oficial al festivalului).

Imaginile cu reconstrucțiile 3D prezentate în material sunt realizate de studentele: Roxana Ciucășel, Clarisa Gherghină, Valentina Olteanu, Anastasia Popescu.

Posterul expoziției este realizat de Cornelia Moțăianu.