Voices of War

(c) Cosmin Perta & Denys Vasyliev

Concept, sound editing, text and voice 1: Cosmin Perta

Real recordings from missile bombardments in Zaporizhzhia city: Denys Vasyliev

Voice 2: Mihail Vakulovski

Curator: Ana Negoita

ARCUB | Sala Bolților | 20.09-15.10|2023

În perioada 20 septembrie – 15  octombrie 2023 bine-cunoscutul autor Cosmin Perța prezintă în Sala Bolților din cadrul ARCUB, din strada  Lipscani nr. 84-90, București Voices of War, o instalație imersivă de sunet care aduce în prim plan problematica  și traumele războiului din Ucraina.  

Voices of war este o instalație audio imersivă care încearcă să redea sonor și afectiv regimul de teroare pe care îl suportă cetățenii obișnuiți ai Ucrainei, confruntați cu bombardamente și stare de asediu continuă.

Conceptul, care îi aparține artistului Cosmin Perța, mizează pe ideea de fragilitate a ființei contrapusă absurdului războiului, acțiune umană voluntară menită să curme viețile altor ființe umane, nevinovate, fără altă justificare decât cea politică. Politicul este un construct ideologic, abstract, pe când senzațiile celor prinși involuntar în mijlocul războiului sunt cât se poate de naturale și de concrete, dezvăluind, într-o dimensiune angoasantă, neputința omului de a se împotrivi unui destin guvernat de decizii pe care nu le-a luat el.

Instalația este compusă din editarea și colarea mai multor înregistrări autentice din timpul bombardamentelor asupra orașului ucrainean Zaporojie, realizate de muzicianul și artistul ucrainean Denys Vasyliev. Acestora le-au fost adăugate voci, dar sunetele nu au fost stilizate și nici nu au fost adăugate alte efecte, mizând pe o abordare cât mai naturală a sunetelor războiului.

Denys Vasyliev a înregistrat aceste sunete, în beznă totală, riscându-și viața, în afara adăpostului antiaerian. De aceea întunericul este o parte importantă a instalației, pentru a încerca să redăm cât mai fidel contextul în care aceste sunete erau auzite.

La mijlocul instalației veți auzi pași în alergare și vocea unei mame, însoțite de copii, care întreabă dacă aceasta este o simulare sau un bombardament real. O altă voce îi răspunde că este vorba despre un bombardament cât se poate de real. La câteva minute după această înregistrare o rachetă a explodat la câteva zeci de metri de adăpostul în care se aflau protagoniștii.

           În memoria  victimelor inocente ale războiului din Ukraina!

COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureç) este un eseist, poet çi prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universitǎții „BabeçBolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literaturǎ la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporanǎ, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantasticǎ europeanǎ. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poeticǎ au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al sǎu este în curs de traducere integralǎ în patru țǎri. A lucrat timp de 8 ani în presa culturalǎ din Cluj çi Bucureçti, iar în ultimii 10 ani a înființat çi a condus unele dintre cele mai apreciate çi premiate colecții de literaturǎ contemporanǎ la editurile Tracus Arte çi Editura Paralela 45.

DENYS VASYLIEV s-a născut în Zaporizhzhia în 1978, este  compozitor, muzician, producător și artist multimedia ucrainean. Este fondatorul proiectului de muzică Barabanza: trupă de muzică și  școală de instrumente muzicale neobișnuite  și inițiatorul Muzeul de Istorie al Instrumentelor Muzicale. Din 2022 este co-fondator al SoundArtSpace –  reședință muzicală pentru artizani și muzicieni. Denys este autor al proiectului audio „Sounds of War” – (2022) și co-autor al proiectului muzical al lui Volodymyr Balab „Music in the Siege” – orașul Cernihiv  (2022) , fiind  un apreciat realizator și autor al multor albume muzicale, videoclip și filme documentare. A participat la multe festivaluri de muzică ucrainene și internaționale, concerte, emisiuni de televiziune și radio. (“Chervona Ruta”, “Dream Land”, “EthnoDram”, “Zaporizhzhia Jazzy”, “Khortytsya Freedom”, “Kvartyrnyk na Suspilny UA” și altele).