Trăim în era consumerismului excesiv, a sărăciei perfecte și a bogăției totale, a globalizării și a polarizării sau a izolării, în era războiului climatic, informațional și tactic, dar și în era conștientizării profunde, a dihotomiilor exagerate, a răspunsurilor imediate. Artistul Radu Carnariu are un mod foarte personal de a sesiza aceste teme și de a le transforma în lucrări de artă. Filtrul său nu este unul poetic, edulcorat, ci mai degrabă acustic, fragmentat, sacadat.

Începând de marți, 19 septembrie, până duminică, 12 noiembrie 2023, vino la Galeria Artep din Iași ca să descoperi sensurile primare, secundare sau terțiare ale lucrărilor lui Radu Carnariu reunite în cadrul expoziției „Under Constiction” – un strigăt al artistului ce poate fi lesne confundat cu un hohot de râs.

„Cunoscut îndeosebi pentru intervențiile sale critice asupra imaginarului și sistemului de semnificare specific advertising-ului, Radu Carnariu propune de această dată o instalație multimedia deopotrivă ludică și sarcastică, cu elemente ce evocă vocabularul artei pop și semiotica proiectelor de critică socială de la începutul mileniului actual. În compoziția spațiului expozițional, el combină intervenții grafice cu pictură, obiect, lucrări de sunet și scurte intervenții video. Sub masca deriziunii și a cinismului, expoziția invită la o meditație gravă privind violența înceată, efectele războiului asupra climei și ecosistemului natural și presiunea redistribuirii juste a resurselor naturale”, detaliază curatorul Cristian Nae.

„Under Constriction analizează critic relația dintre conceptul de limită și conceptul de libertate, pe fondul tot mai problematic al hedonismului supra-consumist contemporan, explorând contextual condițiile producerii de sens vizual cu un impact crescut asupra capacității de conștientizare a publicului cu privire la teme(ri)le globale stringente”, spune artistul Radu Carnariu despre motivația care a stat la baza acestui demers de explorare artistică.

Radu CARNARIU este un artist vizual multidisciplinar care a absolvit licența, masterul și doctoratul la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași. Este interesat de studiul efectelor sociale, politice și cognitive ale artei critice asupra relației dintre mentalitate, imaginație și comportament. Proiectele sale artistice evidențiază ironic unele contexte ale acestor efecte prin abordări vizuale paradoxale, ce vizează provocarea sau modificarea capacității de conștientizare a publicului. A avut expoziții solo naționale în România și Germania și expoziții de grup precum: Art Revolution Taipei 2012 (finalist), Nord Art 2013 și Nord Art 2014, European Cuteness Art- Contaminazioni 2016, Budapest Art Fair 2021, Juxtapose Art Fair 2021, Art Safari- Superheroes/Antiheroes 2021 și Supermarket-Stockholm Independent Art Fair 2022.

Cristian NAE este critic de artă, curator și teoretician stabilit în Iași, România, unde lucrează ca profesor universitar la Universitatea Națională de Arte din Iași. A fost bursier Fulbright la University of California, Santa Barbara (2023). De asemenea, a primit burse de cercetare din partea fundației Erste din Viena, Fundației Getty din Los Angeles și Institutului de Studii Avansate Colegiul Noua Europă din București și programului internațional CAA-Getty, și a coordonat proiecte de cercetare privind istoria expozițiilor în România și Europa de Est finanțate de Consiliul Național al Cercetării Științifice. Cele mai recente studii ale sale au fost publicate în volume colective publicate la edituri precum Routledge (2022, 2018), de Gruyter (2023, 2020) sau Wiley-Blackwell (2020). Recent, a co-editat volumul Romanian Contemporary Art 2010-2020. Rethinking the Image of the World: Projects and Sketches (Hatje Cantz, 2020). A contribuit la monografiile unor artiști precum Decebal Scriba sau SubREAL și a curatoriat Pavilionul României la cea de a 58-a ediție a Bienalei de la Veneția (2019).

Invitați cu propria perspectivă asupra temei propuse de Radu Carnariu, vor fi prezenți la Iași cu intervenții vizuale special create în contextul proiectului UNDER CONSTRICTION artiștii Alexandra Ghioc (10-17.10), Mihai Zgondoiu (17-25.10), Raluca Ilaria Demetrescu (26.10-1.11) și Mircea Modreanu (2-8.11).

Organizat de: Asociația Galeria Artep
Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri: Universitatea de Arte G. Enescu, Destination IașI, Institutul de Cercetare Multidisciplinara in Arta (ICMA), FabLab
Parteneri media: ASOCIATIA EMPOWER ART & ARTISTS, Revista Timpul, Asociatia PIN pentru Promovarea Tehnologiei si lndustriilor Creative, Revista Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.