Ctrl+A
Roxana Bloju

Galeria 5, Str. Vasile Alecsandri nr. 1, Timișoara
19 august | 18:00-22:00

Curator: Mălina Ionescu

„Ctrl+A este una dintre etapele proiectului Ctrl – o cercetare desfășurată începând cu 2021. Ctrl+A și celelalte serii în lucru – Ctrl+S, Ctrl+X și Acasă se articulează firesc în derularea unui demers artistic care se coagulează, din ce în ce mai acuzat, în jurul unei atitudini angajat activiste. Proiecte anterioare, cum a fost de exemplu Fireflies, au anunțat pe de o parte temele centrale pentru creația sa: natura agresată, urgența restaurării și reinstaurării echilibrului, transformare urbană, iar pe de altă parte o relație foarte specială cu imaginea și prelucrarea acesteia.
Roxana Bloju abordează fotografia și modalitățile specifice de editare digitală din interiorul profesiei, practica sa artistică fiind dublată de specializarea de grafician. În același timp însă, și în egală măsură, imaginile sale păstrează sensibilitatea cromatică și o plasticitate care rămân tributare formării sale ca pictor. Imaginile din seriile Ctrl sunt create din suprapuneri – straturile transparente ale șabloanelor decupate din plastic și peisaje, locuri și contexte diferite.
În seria Acasă, locurile copilăriei sau cele care îi amintesc artistei de acestea sunt identificate și apropriate, re-chemate și reluate în stăpânire prin aplicarea asupra lor a șablonului – cea mai esențializată formă a casei.
În seria Ctrl+S, ipostaze ale unei naturi vulnerabile sau ale unor locuri în proces de alterare, distrugere sau transformare primesc șablonul cu comanda de salvare atât de cunoscută, loc comun al redactării pe computer. Alte comenzi – de selectare, de decupare și lipire – se suprapun peste realități la care artista reacționează sau pe care le incriminează, asupra cărora vrea să atragă atenția sau pe care le documentează. Mesajul este mereu unul care se transmite direct, o translare imediată a intenției cu limbajul specific, condensat și esențializat al instrumentelor – comenzi și icons instant recognoscibile – ale editării digitale a imaginii. Această reducere a discursului până la simbol îi potențează și îi subliniază vehemența, iar comanda laconică vorbește despre nevoia imperioasă ca actul artistic – și interacțiunea cu mediul – să redevină operante, eficiente și mai ales re-aliniate cu etica și firescul unei relații nedistructive.
În seria Ctrl+A, subiectul principal este natura care recucerește, chiar și temporar, locuri abandonate – clădiri, zone urbane din care oamenii s-au retras. Aceste momente sunt înregistrate de Roxana Bloju ca un triumf și o restaurație, chiar și iluzorii, ale unei naturi agresate. Pe de altă parte, aceste imagini de fragmente urbane invadate de vegetație au și o încărcătură complementară, de nostalgie și de atenție către estetica foarte volatilă a unui moment suspendat între multiple planuri ale inexistenței: natura pre-urbană, care nu mai este, zidăria care va dispărea la rândul său, vegetația nouă care posibil va fi înlăturată în cazul unei restaurări care de cele mai multe ori va anula și parte din identitatea clădirii. Toate aceste locuri abandonate sunt parte a unui ecosistem cultural la rândul lui fragilizat și agresat de dezvoltarea inegală și dezechilibrată. Și indiferent de destinul final, Roxana Bloju le înregistrează ca serie de intervale și instanțe, într-o arhivă care se afirmă astfel ca formă de continuitate.” (Mălina Ionescu)

Intrare liberă

Acest articol a fost realizat prin finanțarea Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Creația nu reprezintä în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul ei sau de modul în care poate fi folosită.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat și organizat în parteneriat, cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.