Cave of Forgotten Dreams

Artist: Ioana Aron

Curator: Călina Coman

MNȚRplusC (Muzeul Național al Țăranului Român): 23 iunie – 10 septembrie 2023

Deschidere: joi, 22 iunie 2023, ora 19:00

Proiecție de film: joi, 22 iunie 2023, ora 21:30

Joi, 22 iunie 2023, de la ora 19:00, la Muzeul Țăranului Român, are loc deschiderea expoziției Cave of Forgotten Dreams, a artistei Ioana Aron, în spațiul MNȚRplusC, sub Cinema Muzeul Țăranului (Str. Monetăriei nr. 3), în cadrul festivalului VIU – Vrăji și Incantații Urbane, ediția #1: Artă cu publicul în centru.

„Cum înțelegi o poveste când o vezi pentru prima dată? Ce faci când nu o înțelegi prea bine? Cave of Forgotten Dreams? Cum arată ficțiunea subterană? Câte roluri își asumă un artist? Cât de departe – poate, dar – cât de adânc se duc pasiunile?

Totul se duce-n jos. Luminați cei ce-și dau seama că de jos în sus și invers traversează firul de ață, pânza cusută din fâșii de stări ambigue, extatice, profunde și paradoxale. Compozițiile simfonice De Anima sunt picturi rupestre ale artistului troglofil. Fundamentarea interioară, echivalentă unei gândiri poetice, o arată pe Ioana Aron ca pe o „forță” vie, proprie naturii umane. Sunt mesajele înscrise în panorama unui spectacol vizual – cele care-i alătură creațiile prodigioase pe raftul istoriei artei, lângă artiste ca Jenny Holzer și Sophie Calle. Este instalație avant la lettre, seducătoare și senzuală, care pune în scenă demnitatea lumii sensibile. Multidisciplinară este atunci când, pe neprevăzute, lasă în urmă Mitul peșterii și ajunge în plin decor de sec. XX – într-/„O cameră doar a ei” pe care Virginia Woolf ar fi fost încântată s-o viziteze – apoi continuă în bidimensional, ca performer al unei încercări cinematografice de a derula in extenso elementele vizuale din expoziție, în Overground Reveries: Traces of Self, un scurtmetraj care funcționează ca document de arhivă unui happening în spațiul public.

[…]

Notă pentru vizitatori: Când apar simptome ușoare precum meditația individuală, nu ar trebui să fie îngrijorător; recomandarea mea este să priviți în jur, pentru că sentimentele născute din interior sunt simpatii universale, pe care și cei mai întunecați, volens nolens, le înțeleg și recunosc.” (Călina Coman)

**Program de vizitare în cadrul VIU:

joi și vineri, 22–23.06 în intervalul 19 – 23

sâmbătă și duminică, 24–25.06 în intervalul 12 – 23

*Program de vizitare 26.06–10.09.2023:

După încheierea festivalului, expoziția se va vizita la cerere cu o programare în prealabil (0726.343.273).

*fiind un spațiu de tip artist-run, programul de vizitare diferă față de cel al muzeului.

Intrarea este liberă.

Despre Festivalul VIUArtă cu publicul în centru – are loc între 19 şi 25 iunie 2023. Calendarul festivalului marchează un interval deja încărcat spiritual în imaginarul colectiv (solstițiul de vară, Noaptea de Sânziene).

Este un proiect co-finanțat de Centrul Cultural Expo Arte – Primăria Municipiului București organizat de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane în parteneriat cu ARTHUB Bucharest, Grădina ARTHUB, MNȚRplusC, Asociația Șangri-La Artistic Ground, E T A J artist-run space, Diptych Art Space, 9j9 Studio, Fragile Society, Laboratorul Artistic Interdisciplinar Citit În; De asemenea co-finanțat de Juxta Foundation, prin ajutorul cărora a fost posibilă producția scurtmetrajului.

Despre MNȚRplusC: Pornind de la premiza că Muzeul Țăranului a fost și va fi mereu un spațiu viu, propunerea de a transforma sala de la subsolul muzeului (în care se desfășoară din aprilie 2021 programul MNȚRplusC), într-un teren de experiment artistic este o inițiativă care urmărește să coaguleze o comunitate nouă, formată din artiști activi pe scena de artă și urmăritorii ei. Unele din expozițiile deschise în sala MNȚRplusC vor purta referințe la patrimoniul material și imaterial al muzeului.

Coordonator MNȚRplusC: Ilina Schileru
Organizatori: MNȚRplusC, Muzeul Național al Țăranului Român
Cu sprijinul Aqua Carpatica, TNB, JUXTAFOUNDATION