I constantly wonder what time it is where you are 

Mia Dudek, Ion Grigorescu, Diana Tamane, Glorija Lizde, Nona Inescu, Alen Ožbolt și Sophie Thun

25 mai – 6 iulie 2023, Galeria Sector 1

Galeria Sector 1 are plăcerea să prezinte expoziția de grup I constantly wonder what time it is where you are, curatoriată de Hana Ostan Ožbolt, cu vernisajul joi, 25 mai 2023, între orele 18:00-21:00, str. Băiculești nr. 29, București, în cadrul Combinatului Fondului Plastic.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 25 mai – 6 iulie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 14:00 – 19:00, iar duminica și lunea, cu programare telefonică.

Our health was not good

In a particular place I could never use words

If I reason I am not the state’s body

Nor is the body someone

It dreams no pronoun

No, not an elevation of any kind, nor any plan

Not even the happy closure

Something, like nothing, happens anywhere

Lisa Robertson

Between the back door and the back stairs, I, as a toddler, covered by Mom and Dad, lying down, witness the rage of the lion coming down the stairs. I think I am the one who cause it, but I expect my father to tame him.

Ion Grigorescu, 13.07.1971

Expoziția I constantly wonder what time it is where you are aduce împreună șapte artiști și artiste care lucrează în diferite medii, utilizând adesea referințe autobiografice – memoria, rutinele de zi cu zi și evenimentele personale ca fundament pentru lucrările lor fotografice și sculpturale.

Măsurarea distanțelor intime înseamnă să pătrundem, chiar să analizăm mediile din care aceștia fac parte. Membrii familiei sau cei dragi joacă adesea un rol central în creațiile lor; în cadrul apropiat al vieților lor, în practica artistică, producția acesteia și condițiile existenței sale care se îmbină adesea cu realitatea activităților domestice. Albumele de familie, documentele, obiectele comune sau acțiunile banale se metamorfozează în catalizatori, dând sens elementelor simple ale existenței colective, dezvăluind nu numai mărturii personale, ci și reprezentări ale societății marcate de un context politic complex. Prin implicarea lor în viața organică și anorganică, artiștii selectați ies din sfera antropocentrică și pătrund în domeniul vast de dincolo de uman, reevaluând istoriile personale ale materialelor și diversele modalități de apartenență.

Expoziția nu este o apologie a intimității sau o scuză pentru o pledoarie categorică în favoarea acesteia, ci mai degrabă o propunere modestă că intimitatea ne organizează viețile și ne influențează experiența spațiului. Apropierea se prezintă ca un subiect delicat, definită atât de o anumită întregire și de o generozitate nesfârșită, cât și de gol și lipsă – o pierdere reciprocă.

Hana Ostan Ožbolt (născută în Slovenia; trăiește și lucrează în Viena) este istoric de artă, curatoare independentă, scriitoare și lector. Din 2018 a lucrat pentru Fundația ULAY, fiind directoarea acesteia între 2019-2022. O selecție de proiecte curatoriale recente include »Ulay: The Great Journey«, Muzeul de Artă HOW, Shanghai (2023); »Am avut un câine și o pisică« cu David Fesl, Andreas Fogarasi, Katalin Ladik, Denisa Lehocká, David Maljković, Josse Pyl, Michael E. Smith, Kazuna Taguchi, curată de festival, Georg Kargl Fine Arts, Viena (2022); »Maria Sulymenko: Is it time yet?«, Georg Kargl BOX (2022); »BODY ECSTATIC BODY ECLECTIC BODY ECCENTRIC« cu Ana Mendieta, Annegret Soltau, Arvida Byström, Elena Tejada-Herrera, Iza Pavlina, Jeremy Shaw, Letícia Parente, Marina Abramović, Molly Soda, Sanja Iveković, Ulay, Ulrike Rosenbach, Spațiul de proiect ULAY Foundation, (2021); »ULAY WAS HERE«, Muzeul Stedelijk, co-curatoriată cu Hripsimé Visser și Rein Wolfs (2020- 2021); »Double Wall of Silence« cu Daniel García Andújar, Louis-Cyprien Rials, Driton Selmani, Ariel Schlesinger, Vangjush Vellahu, Galeria Škuc/Hestia Belgrad, co-curatoriată cu Anja Obradović (2019-2020); »Driton Selmani: Places We Leave Behind«, HOoST (2019).

Hana Ostan Ožbolt este colaboratoare pentru Artforum. Ea este Profesoară invitată la Die Angewandte, Universität für angewandte Kunst Wien.

Înființată în 2017, Galeria Sector 1 a dezvoltat un program bazat în principal pe expunerea artiștilor contemporani formați în contextul puternicei comunități artistice de la Cluj și pe reprezentarea patrimoniilor câtorva artiști români post-avangardiști. În prezent, galeria se concentrează pe dezvoltarea unui program divers care să (re)prezinte talentele emergente, precum și artiști consacrați, români și internaționali.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Bugetul total al proiectului este 217.146 euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 195.431 euro. Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro. RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.