Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți: un mic respiro de la feedback-ul nostru. Cei trei producători creativi se vor alătura rezidenței în cea de-a doua săptămână de lucru, un punct în care proiectele sunt deja trecute de prima rescriere. Este un moment perfect pentru o lectură din afara grupului de lucru, de la trei oameni cu experiență cât zece cu care vor avea ocazia unei discuții pe lung despre proiect. Pentru unii poate fi chiar o șansă, pentru toți, în mod sigur, va fi o bună ocazie de pregătire pentru pitch-ul final”, spune Crăița Nanu, trainer New Draft.  

Ajunsă la a doua ediție, New Draft este prima rezidență de dezvoltare de scenarii de lungă durată, dedicată exclusiv proiectelor din România și Republica Moldova. Proiectul se va împărți în trei sesiuni de lucru de câte 5 zile, între iulie și octombrie 2023.

În urma înscrierilor, vor fi selectate 12 proiecte, care vor intra în faza de lucru intensiv. Autorii vor fi împărțiți în 3 echipe, alături de trainerii New Draft, Massimiliano Narduli (scenarist și script advisor), Ana Agopian (scenaristă și regizoare de film, consultantă de scenarii) și Crăița Nanu (selecționeră, curatoare de film și consultantă de scenarii). Sesiunile de lucru vor avea loc atât one-on-one, cât și în grup. În urma acestora, participanții vor avea timp să rescrie și să își dezvolte proiectul până la următoarea întâlnire. Prima sesiune de lucru este programată pentru perioada 11-15 iulie.

În cea de-a doua serie de întâlniri, în perioada 9-13 august, participanții New Draft vor avea oportunitatea de a primi feedback de la Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana, producători de film și membri importanți ai industriei cinematografice românești. Cea de-a treia sesiune de lucru va fi între 9-13 septembrie și reprezintă perioada în care participanții finalizează lucrul la proiectele lor și pregătesc pitch-ul programat pentru luna octombrie.  

Ada Solomon, producătoare și co-producătoare cu sute de premii în festivaluri din toată lumea, este vice-președinte al Consiliului Academiei Europene de Film, Președintă a EWA Network, membră a Consiliului ACE Producers, coordonatoare EAVE National, membru fondator al Asociației Culturale NexT și al Alianței Producătorilor Români. Una dintre cele mai recente și răsunătoare realizări ale sale este producția recompensată cu Ursul de Aur la Berlin în 2021, Babardeală cu bucluc sau porno balamuc (Radu Jude). Iar anul acesta, a fost lansat filmul Mammalia (Sebastian Mihăilescu), cu premiera tot la Berlinale, în secțiunea Forum. 

Tudor Giurgiu, regizor, producător, membru al Academiei Europene de Film, este fondatorul și președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Printre titlurile pe care le semnează ca regizor se numără:  Legături bolnăvicioase (Berlinale, 2006), scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman (Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj, 2012), Despre oameni și melci (premiat la festivalurile de la Varșovia și Valladolid), thriller-ul politic De ce eu? (Berlinale, Panorama, 2015), Parking (2019), co-producție România-Spania-Cehia, și în curând, filmul documentar Nasty, care face portretul lui Ilie Năstase, una dintre cele mai complexe și nonconformiste figuri din istoria tenisului profesionist.

Dedicată descoperirii de cineaști cu o viziune artistică aparte, Bianca Oana și-a construit o expertiză în gestionarea proceselor cinematografice provocatoare, la granița imprevizibilă dintre ficțiune și realitate și cu structuri complexe de coproducție internațională: Touch Me Not de Adina Pintilie, câștigător al Ursului de Aur în 2018, Colectiv de Alexander Nanau, dublu nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar și cel mai bun lungmetraj internațional, și Anhell69 de Theo Montoya, câștigător a trei premii la Settimana della Critica Veneția 2022. Bianca este producătoarea creativă a Pavilionului României 2022 la Bienala de Artă de la Veneția cu proiectul Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului de Adina Pintilie.

**

Dosarul de înscrieri trebuie să conțină (fișiere PDF):

  • sinopsis dezvoltat (minim 3 pagini, maxim 5 pagini)
  • scrisoare de intenție
  • CV
  • Link către minim 1 film reprezentativ din filmografia cineastului (scurt sau lung metraj) sau un scenariu de scurt sau lung metraj.

Aplicațiile vor fi trimise pe adresa [email protected]. New Draft nu percepe taxe de înscriere sau participare. Mai multe detalii despre înscrieri, aici. https://www.controln.ro/asociatia-culturala/workshop-uri/new-draft/detalii-aplicatie/ 

**

Organizat de Control N și co-finanțat de Asociația Fondului Cultural Național* (AFCN). Partener: UNATC

Parteneri media: Ziarul Metropolis, Happ.ro, Liternet, Acoperișul de sticlă, Observator cultural, Revista Golan, Modernism

* Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.