În al zecelea an de existență Galeria Laborna vă invită Marți, 9 MAI 2023, între orele 18-21 la deschiderea expoziției “Every news is a hand-painted story”

Impactul emoțional pe care îl poate avea pe de o parte o știre (veste) asupra individului, ori fluxul/cantitatea imensă de știri asupra colectivității, fie că acestea sunt reale, proiective-inventate, false etc este extrem de puternic, iar filtrul creativ pe care un artist îl atașează unui astfel de fenomen este interesant de studiat.

Artistul transformă impulsul “la primă mână”, materialul brut al informației, într-un nou mesaj care poate fi poetic, militant, ironic, hiper-estetizat, de negare etc. Interpretarea capătă perspective spectaculoase fie prin dramatizare, în vederea efectului supradimensionat, ori diminuând sau “încălzind” vestea, ca o formulă de protecție etc. Conceptul se focusează pe fenomenul că orice știre/ veste este sau poate fi, înainte de toate, o poveste/ istorie pictată.

Într-o lume contemporană în care pictura s-a “democratizat” atât de mult, încât practic nu numai că orice ființă umană, animală, vegetală, moleculară o poate crea, dar își face locul triumfal și inteligența artificială cu algoritmi infiniți, particula din titlu “hand-painted story” are o subtilă notă reflexivă.

Artiști: Codruța Cernea, Nicolae Comănescu, Ovidiu Morar, Ciprian Paleologu, Radu Pandele, Adrian Preda, Ștefan Ungureanu, Simona Vilău, Bogdan Vlăduță.

Curator: Ciprian Paleologu

Expunerea poate fi vizitată în intervalul 9 mai – 9 iunie 2023 

Program expoziție: marți, miercuri, sâmbătă orele 17-19 (în afara orelor de program galeria poate fi vizitată prin programare telefonică la numărul de contact afișat pe site-ul laborna.ro )