În cadrul evenimentului de deschidere Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Modernism Punct Ro a realizat o miniserie dedicată, însumând interviuri video cu experți.

/// Expoziția „File de Arhivă Queer” prezintă o fereastră către istoria persoanelor LGBTQ+ din Timișoara și din România prin perspectiva oferită de presa gay de la finalul secolului trecut, într-un context socio-politic în care homosexualitatea și promovarea acesteia erau interzise în Codul Penal. Presa scrisă a reprezentat – în epoca sa de aur – principalul vehicul de transmitere a informațiilor, anunțurilor sau a poveștilor cu și despre homosexuali din România. Pentru privitorul de astăzi, aceasta este un instrument cultural-istoric care oferă acces grafic la frânturi de istorie LGBTQ+.

Prin prisma articolelor din presa locală și internațională, însoțite de afișe, scrisori, mărturii, filme și fotografii, avem ocazia să călătorim în timp înainte de anul 2001 și să aruncăm o privire asupra societății în care își duceau viața persoanele „interzise prin lege”.

De la anunțul lui Newell din Evenimentul Zilei, privind înființarea unui pen club gay, până la matrimoniale pentru „o prietenie de lungă durată” și lansarea Gay45 – primul ziar gay din România – expoziția însoțește privitorul într-o călătorie prin istoria scrisă a persoanelor LGBTQ+ din România anilor 90.

Expoziția prezintă o parte din arhiva personală a lui Adrian Newell Păun și este organizată de eQuiVox, în parteneriat cu MozaiQ și FITT Timișoara, avându-i în calitate de curatori pe Vlad Levente Viski și Adrian Newell Paun.

Aceasta se va desfășura în perioada 17-26 februarie 2023, la FITT. Vernisajul expoziției va avea loc Vineri, 17 februarie, începând cu ora 16:00, la etajul I al spațiului FITT, în prezența lui Adrian Newell Păun, Vlad Levente Viski (MozaiQ) și a lui Adrian Oncu (eQuiVox Timișoara).

Proiectul „File de Arhivă Queer” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Vlad Levente Viski este director executiv la MozaiQ, o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România.

Adrian Newell Păun este grafician și militant pentru drepturile homosexualilor.

Cosmin Nasui este curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. Este managing partner la Nasui collection & archives. Este curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum. Este autor de cărți de sinteză și monografii.