Deschiderea expoziției „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”, la Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă” organizată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” va fi vernisată la Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12, București) , cu prilejul Zilei Internaționale a Limbii Materne, miercuri, 22 februarie, ora 13:00.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul:

  • Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Manager, Muzeul Național de Istorie a României
  • Diana-Ștefana Baciuna, Secretar de stat, Ministerul Culturii
  • Dr. Vass Levente, Secretar de stat, Ministerul Sănătății
  • Laczikó Enikő Katalin, Secretar de stat, Departamentul pentru Relații Interetnice
  • Dr. Cristian Anița, Director, Arhivele Naționale ale României
  • Prof. dr. Octavian Buda, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Catedra de Istoria Medicinei
  • Thomas Șindilariu, Subsecretar de stat, Departamentul pentru Relații Interetnice

Acest proiect expozițional face parte din inițiativele Departamentului pentru Relații Interetnice privind promovarea și monitorizarea utilizării limbilor minorităților naționale din România în spațiul public și evidențiază exemplele de bună practică a vieții medicale din trecutul conviețuirii interetnice din România. Cele prezentate pot servi drept inspirație pentru sistemul actual de sănătate.

În cadrul expoziției sunt prezentate în detaliu perioadele de criză sanitară de-a lungul istoriei ce au contribuit la descoperirea limbilor materne ale diferitelor comunități ca vehicule de comunicare generatoare de încredere. În rândul populației supuse unor reglementări de sănătate publică, adesea foarte drastice, utilizarea acestor limbi a fost esențială în coagularea și adoptarea unor comportamente adecvate situației. Se prezintă un bogat patrimoniu interetnic începând cu primul ghid de protecție în fața ciumei tipărit pe teritoriul României în 1530. Ca un arc peste timp, expoziția realizată de Departamentul pentru Relații Interetnice se încheie cu o trimitere la comunicarea multilingvă din România în contextul pandemiei generate de Covid-19.

Expoziția este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la data de 12 martie 2023, în Sala Lapidarium, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00 (ultimul acces la 16:15).